Frunzele de tomate au pete galbene? – salvați culturile cu remedii naturiste!

Aflați cum puteți lupta contra acestei boli, dar și ce măsuri profilactice să întreprindeți împotriva pătării cafenii, provocată de ciuperca Cladosporium.

Aceasta afectează partea inferioară a frunzei și tufele încep să se îmbolnăvească de la frunzele de jos. Nici legumele, nici tulpinile nu au de suferit.

Pătarea cafenie este periculoasă, deoarece boala se răspândește rapid atât în seră, cât și în grădină, sporii ciupercii iernează și rezistă la ger, iar dacă umiditatea este ridicată, încep să atace imediat tufele dumneavoastră de tomate.

ea mai eficientă profilaxie a acestei boli este să tăiați la timpul potrivit frunzele și copilii. Dacă vorbim despre sere, atunci e nevoie să le aerisiți permanent. În câmp deschis, străduiți-vă ca frunzele să nu atingă solul, dacă cultivați soiuri scunde sau, dacă soiurile sunt cu creștere continuă, aveți grijă ca tufele, sub greutatea legumelor, să nu se lase în jos.

În cazul în care ați observat primele semne și tufele nu sunt foarte afectate, în ajutor vă vin remediile naturiste. Iată o rețetă simplă.

AVEȚI NEVOIE DE:

– 4 ml de iod;

– 1l de lapte;

– 10l de apă stătută la temperatura aerului de afară.

PAȘI DE URMAT:

1. Dizolvați iodul în lapte, transferați soluția în apă și amestecați bine.

2. Stropiți tufele seara, când razele solare nu ajung pe suprafața frunzelor, astfel nu veți provoca arsuri.