Bicarbonatul calmează stomacul

Bicarbonatul poate liniști stomacul, însă afectează inima. Acesta este titlul și concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California și publicat în „Journal of Medical Toxicology”.

Este foarte important să citiți aceste informații, să le rețineți și să le distribuiți și cunoscuților. Bicarbonatul este folosit la foarte multe lucruri, de la curățarea și dezinfectarea casei, până la calmarea unui stomac deranjat.

Foarte multă lume consumă bicarbonat cu apă pentru a scăpa de arsuri stomacale. Cât de des poți apela la acest remediu? Cât de sigur este el? Te poate afecta în vreun fel?

Pentru a răspunde la aceste întrebări, trebuie să vedem ce au descoperit oamenii de știință americani.

Efectele secundare ale excesului de bicarbonat 

Aceștia prezintă cazul unui bărbat de 50 de ani cu diabet zaharat, hipertensiune și gastrinom (sindromul Zollinger-Ellison), care a ajuns la urgență din cauza vărsăturilor și a diareii de care suferea de o săptămână.

Pacientul nu mai mânca bine de câteva zile și se simțea slăbit, letargic. În timpul primului control medical, a avut un episod brusc de tahicardie ventriculară.

Analizele la sânge au arătat că acest bărbat avea:

– un nivel scăzut de potasiu în sânge (hipopotasemie)

– un nivel scăzut de sodiu în sânge (hiponatremie)

– un nivel scăzut de clor în sânge (hipocloremie)

– un nivel crescut de bicarbonat în sânge

Investigațiile ulterioare au dezvăluit că pacientul suferea de arsuri stomacale și deranjamente gastrice persistente în ultimii 7 ani, în urma eliminării gastrinomului.

Nu respecta tratamentul medicamentos prescris de medic pentru hipertensiune, diabet și hiperaciditate gastrică. În schimb, folosea bicarbonatul de sodiu ca agent antiacid, pentru reducerea acidității excesive a stomacului.

De ani buni, obișnuia să adauge câte 1 linguriță de bicarbonat de sodiu în băuturile sale, la nevoie, în fiecare zi.

Când este bicarbonatul de sodiu periculos?

În literatura științifică apar câteva cazuri de toxicitate cauzate de consumul excesiv de bicarbonat de sodiu. Oamenii îl foloseau pentru reducerea acidității gastrice.

Mulți au auzit că bicarbonatul de sodiu alimentar poate fi folosit în locul bicarbonatului de sodiu pur pentru controlul acidozei metabolice. Au raportate cazuri de morbiditate atunci când a fost utilizat în acest scop.

În mod surprinzător, există și un caz de toxicitate sistemică apărută în urma aplicării externe a bicarbonatului de sodiu alimentar pentru reducerea iritațiilor de scutec la copii.

Bicarbonatul de sodiu alimentar nu este pur. El conține un agent acidifiant (care ajută la creșterea aluaturilor sau compozițiilor) și un agent de uscare (ex. amidon).

O linguriță de bicarbonat de sodiu alimentar conține de zeci de ori mai mult sodiu și bicarbonat decât tabletele orale cu bicarbonat pur.

Preluat: https://lataifas.ro/