Fructul KAKI, mai bogat în ANTIOXIDANȚI decât mărul, strugurii și roșiile

Kaki este un fruct foarte hrănitor, cultivat pentru prima dată pe meleagurile Chinei, acum câteva mii de ani. Cei mai mari producători de kaki sunt astăzi China, Japonia, Brazilia și Koreea.

Ceea ce face acest fruct extrem de sănătos este conținutul lui de bogat și divers de antioxidanți:

– vitamina C

– vitamina A

– caroteni (zeaxantină și luteină)

– polifenoli (catechine, epicatechine, epigallaocatechine, acid clorogenic, acid cafeic, acid galic)

– mangan

– cupru

Cercetătorii chinezi de la Colegiul Food Science & Nutritional Engineering de la Universitatea de Agricultură din Beijing au analizat conținutul de antioxidanți din fructele kaki, merelor, strugurilor și tomatelor. Din toate aceste 4 fructe, kaki a demonstrat cea mai puternică acțiune antioxidantă.

Capacitatea acestui fruct de a combate radicalii liberi se datorează celor 6 tipuri de polifenoli conținuți: catechine, epicatechine, epigallaocatechine, acid clorogenic, acid cafeic și acid galic. Dintre aceștia, acidul galic are cel mai puternic efect antioxidant.

Kaki – mai bogat în antioxidanți decât merele, roșiile și strugurii

Un alt studiu a arătat că fructele kaki au concentrații mai mari de polifenoli, fibre alimentare și minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier, mangan, cupru, mangan și sodiu) decât merele. Toți acești nutrienți ajută la combaterea aterosclerozei – una din cauzele principale ale bolilor de inimă, atacului de cord și accidentului vascular cerebral.

Coaja fructelor kaki conține mai multe fibre decât pulpa interioară. Același lucru este adevărat și în cazul merelor.

Vitaminele A, C și E din kaki sunt antioxidanți puternici care distrug în mod direct moleculele dăunătoare a radicalilor liberi, în timp ce cuprul și manganul ne protejează împotriva daunelor celulelor și ADN-ului. Cuprul ajută de asemenea la întârzierea procesului de îmbătrânire, în special în ceea ce privește albirea prematură a părului.

Zeaxantina și luteina sunt doi carotenoizi din kaki care ajută la prevenirea pierderii vederii centrale asociate cu vârsta înaintată (degenerescența maculară) și la prevenirea daunelor la nivelul retinei cauzate de radicalii liberi proveniți din lumina solară.

Sursa: https://lataifas.ro/