Folosiți stevia în loc de zahăr – este de 300 de ori mai dulce și nu conține calorii (+ alte beneficii)

Pare uimitor faptul că o plantă care este de sute de ori mai dulce decât zahărul procesat nu conține calorii, nu provoacă îngrășare, nici carii, și poate fi folosită ca medicament pentru diabetici.

Această plantă se numește stevia rebaudiana. Frunzele plantei conțin steviozidă, un compus cristalin alb, care este de 100-300 de ori mai dulce decât zahărul rafinat. Dulceața ei naturală se datorează și altor compuși din categoria glucozidelor: steviolbiozidă, rebaudiozide A-E și dulcozidă.

Această plantă nu trebuie confundată cu ștevia românească (Rumex patientia), o plantă care crește primăvara la noi).

Stevia rebaudiana este folosită din antichitate atât ca îndulcitor natural, cât și ca remediu pentru diferite boli. Diabeticii, persoanele supraponderale și copiii pot beneficia cel mai mult de pe urma consumului acestui îndulcitor.

Pe lângă faptul că îndulcește în mod natural preparatele, stevia are numeroase efecte „secundare” benefice, precum scăderea tensiunii arteriale, reducerea glicemiei, combaterea infecțiilor.

Este foarte important să reținem că spre deosebire de alți îndulcitori, stevia conține foarte mulți nutrienți. Frunzele sunt bogate în fier, fibre, steroli și antioxidanți (triterpeni, flavonoide – kaempferol, quercetină, aicid clorogenic, acid cafeic, isoquercetină, isosteviol – și taninuri).

Acidul clorogenic reduce transformarea glicogenului în glucoză și scade absorbția glucozei în intestin. Un studiu realizat de cercetătorii indieni a arătat că pulberea obținută din frunzele de stevia reduce glucoza din sânge și ameliorează daunele la nivelul ficatului la șobolanii cu diabet, îmbunătățește toleranța la glucoză și sensibilitatea la insulină.

Stevia reduce inclusiv nivelul trigliceridelor și poate preveni bolile cardiovasculare la pacienții cu diabet. Unele glicozide pe care le conține ajută la dilatarea vaselor de sânge și la eliminarea sodiului din corp. În doze mai mari decât normale (ca îndulcitor), stevia poate reduce tensiunea arterială.

Stevia inhibă bacteriile asociate cu apariția cariilor și a infecțiilor gingivale și dentare. Inhibă de asemenea creșterea plăcii bacteriene.

Nu au fost raportate contraindicații majore sau reacții adverse la utilizarea acestui îndulcitor.

Stevia se găsește la magazinele naturiste sub formă de pudră, granule, tablete sau sub formă lichidă. 

Sursă