Este confirmat – Oamenii care beau ceai trăiesc mai mult! Câte căni trebuie să bei pe zi.

Un nou studiu confirma beneficiile pentru sănătate ale ceaiului. Publicat în jurnalul medical European Journal of Preventive Cardiology. este rezultatul monitorizării a peste 100.000 de participanți fără istoric de atac de cord, accident vascular cerebral sau cancer, timp de aproximativ șapte ani. Aceștia din urmă au fost împărțiți în două grupuri: băutorii de ceai obișnuiți, cu un consum de peste trei căni pe săptămână și cei care nu beau sau care beau ocazional. Cercetătorii au observat că băutorii de ceai aveau o speranță de viață mai bună și erau mai sănătoși.

Conform analizelor, consumatorii de ceai trăiesc cu 1,2 ani mai multor decât cei care nu beau ceai și sunt cu 20% mai puțin susceptibili de a dezvolta boli coronariene și accident vascular cerebral.

„ Efectele proctectoare ale ceaiului au fost mai accenuate în rândul băuturilor obișnuiți. Studiul mecanismelor sugerează ca principalul compus bioactiv din ceai, polifenolii, nu este păstrat în organism pe termen lung. Astfel, consumul frecvent de ceai pe o perioadă extinsă poate fi necesar pentru un efect cardioprotector”, a comentat dr. Dongfeng Gu de la Academia Chineza de științe Medicale, unul dintre autorii studiului.

Băutorii de ceai verde beneficiază de longevitate crescută, cu aproximativ 25% mai puțin risc de a contracta boli de inimă sau accident vascular cerebral. Aceste descoperiri nu au fost observate la consumatorii de ceai negru.

„ Printre participanții la studiu nostru 49% dintre consumatorii de ceai obișnuiți au consumat ceai verde frecvent, în timp ce doar 8% au preferat ceaiul negru. Aceasta proporție mică de băuturi de ceai negru face mai dificila tragerea de concluzii. Dar nu au existat observații semnificative pentru ceaiul negru”, a specificat doctorul Go, care amintește ca preferința pentru ceaiul verde este o specificitate a Asiei de Est unde a fost efectuat studiul.

Această diferență se datorează faptului că ceaiul verde este o sursă de polifenoli care au un rol proctetor împotriva bolilor cardiovasculare și a factorilor de risc ai acestora, inclusiv hipertensiunea arterială și dislipidemia ( creșterea colesterolului plasmatic și a trigliceridelor ). Deoarece ceaiul negru este fermentat, polifenolii își pot pierde efectul antioxidant în timpul procesului de fermentare. Potrivit studiului, ceaiul negru este unori consumat cu lapte, care poate interacționa cu efectele benefice ale ceaiului.

În cele din urmă, oamenii de știință raportează ca efectele benefice ale ceaiului au fost observate în principal la bărbați. „Un motiv ar putea fi faptul că 48% dintre bărbați erau băutori de ceai obișnuit, comparativ cu doar 20% dintre femei. În al doilea rând, femeile studiate erau mai puțin predispuse la boli de inimă și accident vascular cerebral. Aceste diferențe au avut rezultate mai semnificative la bărbați” , a spus dr. Wang, un alt autor de studiu care a spus că studiile continua cu mai multe persoane, inclusiv femei, pentru a avea rezultate mai precise.

Sursa