Epidemiolog: „Fără măsurile dure, România putea depăşi 46.000 de cazuri de coronavirus şi 11.000 de decese“

Medicul Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, argumentează că măsurile dure luate de autorităţi au făcut ca în România numărul infectaţilor cu coronavirus şi al deceselor să fie mai mic decât în multe ţări occidentale.

“Am primit o simulare făcută pe modele matematice după tipicul de la Imperial Collage din Londra, care arată că, dacă nu ar fi fost aplicate aceste măsuri, România s-ar fi putut confrunta cu aproximativ 46.600 de forme grave de boală, care ar fi depăşit cu mult capacitatea reţelei de terapie intensivă din ţara noastră. Aceste cazuri grave s-ar fi soldat cu 11.700 de decese. Iată că nu am suportat degeaba aceste două luni de zile, practic s-au salvat vieţi şi în continuare măsurile care se vor lua nu vor face altceva decât să salveze vieţi”, a declarat Emilian Popovici, potrivit adevarul.ro.

Medicul de la DSP Timiş afirmă că România nu are cifrele unor ţări precum Italia, Marea Britanie sau Franţa, tocmai pentru că s-a intervenit foarte repede.

“De această dată, guvernanţii au intervent profesionist, în cel mai serios posibil şi la timp. Aceste măsuri luate, comportamentul responsabil al majorităţii populaţiei au dus la această situaţie. Nu ştiu de factorul genetic, dacă există nişte particularităţi genetice deosebite pentru cei din Europa de Est. Dar ştiu sigur că măsurile luate din timp au dus la rezultatul pe care l-am prezentat. Prin blocarea transmiterii s-a câştigat timp. Să ne punem la punct spitalele, reţeaua de sănătate, să ne pregătim cu materiale de protecţie”, a adăugat Popovici.

Preluat: https://ampress.ro/