Dieta similară postului care vindecă diabetul și regenerează pancreasul

Dieta care imită postul poate regenera pancreasul și vindecă diabetul O dietă care se bazează pe aceleași reguli ca și postul poate contribui la regenerarea pancreasului și la vindecarea diabetului, anunță cercetătorii din Statele Unite.

Studiul publicat în revista Cell a testat efectele unei diete care imită postul asupra unor șoareci de laborator și asupra celulelor umane. Rezultatele studiului au arătat că schimbările din alimentație pot duce la regenerarea pancreasului, organ care are rolul de a controla nivelul glicemiei, și astfel și la dispariția simptomelor diabetului.

Oamenii de ştiinţă spun că această descoperire ar putea fi utilizată ca un nou tratament împotriva diabetului.

Dieta presupune, timp de cinci zile pe săptămână, un consum sărac de calorii, proteine, carbohidraţi, şi ridicat de grăsimi nesaturate.

Studiile pe animale au arătat că această dietă a condus la regenerarea unui număr special de celule din pancreas, denumite ”celule-beta”. Ele detectează zahărul din sânge și eliberează hormonul insulină, atunci când nivelul glicemiei devine prea ridicat.

Această dietă poate contribui și la regenerarea altor organe, studiul indicând efecte similare asupra celulelor sanguine. „Am observat că dietele extreme bazate pe o anumită compoziție pot declanșa procesul de reparare sau regenerare la șoareci și, posibil, și la oameni” explică profesorul Valter Longo, cercetător la Unversitatea Southern California.

Experimentele pe şoareci au demonstrat beneficii atât în cazul diabetului de tip 1, cât şi în cazul diabetului de tip 2.

Diabetul de tip 1 este cauzat de sistemul imunitar care distruge celulele-beta, iar diabetul de tip 2 este cauzat în majoritatea cazurilor de stilul de viață, iar organismul nu mai reacționează la insulină, dezvoltând rezistență față de acest hormon.

Sursă