Dieta Okinawa – secretele oamenilor care trăiesc 100 de ani

Dieta Okinawa este foarte cunoscută în lume. Acest regim alimentar este considerat unul din cele mai simple și totodată apropiate de natură. Este asociată cu populațiile cele mai longevive de pe glob.

Te invităm să descoperi caracteristicile de bază ale dietei Okinawa, beneficiile, avantajele și secretele ei.

Okinawa este denumirea unei insule din Japonia, un loc în care trăiesc cei mai longevivi oameni din lume. Această dietă a primit numele insulei doare ce este inspirată din alimentația localnicilor.

Studiile au arătat că în populația Okinawa trăiesc de 5 ori mai mulți centenari decât în alte zone ale lumii. Longevitatea lor extraordinară se datorează mai multor factori:

Regimul studii pe îmbătrânire realizate pe animale au arătat că

Primele studii pe îmbătrânire realizate pe animale au arătat că. După cum putem vedea, aportul pe proteine este foarte mic. Însă acest raport dintre proteine și carbohidrați din dieta Okinawa este similar cu raportul cel mai optim pentru creșterea speranței de viață descoperit în studiile pe îmbătrânire realizate pe animale.

Recenziile au arătat că dietele sărace în proteine și bogate în carbohidrați sunt asociate cu:

În schimb, dietele sărace în proteine dar bogate în grăsimi au fost asociate cu mai multe dezavantaje:

În medie, un locuitor al insulei nu consumă mai mult de 1 calorie per gram de mâncare. Indicele său mediu de masă corporală este 20. Iar vârsta lui medie de viață este de 100 de ani. Mai mult decât atât, anii lui de viață sunt sănătoși și productivi.

Comparativ cu japonezii din alte regiuni, dieta locuitorilor din Okinawa conține cu 20% mai puține calorii.

Unii sunt de părere că longevitatea locuitor din Okinawa se datorează materialului lor genetic. Studiile recente au arătat însă că hrana pe care ei o consumă este secretul durabilității lor excepționale.

Cele mai consumate alimente din dieta Okinawa sunt:

Fructele, carnea slabă, fructele de mare, carnea slabă, plantele medicinale, condimentele, ceaiurile și alcoolul sunt servite cu moderație.

Aceste alimente sunt foarte bogate în antioxidanți:

Regimul lor alimentar este sărac în zahăr și grăsimi. Comparativ cu dieta unui japonez „obișnuit” dieta lor conține 75% cerealele (nerafinate) și doar 25% zahăr.

Limitarea consumului de grăsimi a fost asociat cu prevenirea bolilor coronariene și accidentelor vasculare cerebrale.

Centenarii din Okinawa consumă cantități mici de pește, leguminoase, castravete amar și alte legume sărace în calorii.

Nu vei găsi aproape deloc alimentele tradiționale de la noi, precum ouă, lapte, iaurt sau brânzeturi.

Peștele le asigură un aport consistent și consecvent de Omega-3 ( acid alfa-linoleic, acid, eicosapentaenoic și acid docosahexaenoic ).

Acești oameni mănâncă multă soia, mai cu seamă sub formă de tofu. Soia este o sursă foarte bună de proteine, fibre, taninuri și fitosteroli. Toți acești nutrienți le asigură o producție crescută împotriva bolilor de inimă și a cancerelor de colon și de prostată.

Câțiva medici, autori ai cărții „The Okinawa Diet Plan” împart alimente în 4 categorii speciale, în funcție de densitatea lor calorică:

Din această categorie fac parte alimentele care conțin 0,8 sau mai puține calorii per gram de mâncare. Iată câteva exemple:

Nu există restricții la consumul acestui tip de alimente. Pot fi consumate mai multe porții pe zi.

Densitatea calorică a alimentelor din această grupă este cuprinsă între 0,8 și 1,5 calorii pe gram de mâncare. Iată câteva exemple:

Acestea se consumă cu moderație.

Aceste alimente conțin între 1.5 și 3 calorii per gram de mâncare:

Porțiile sunt mai atent monotorizate în cazul acestor alimente

Alimentele incluse în această categorie conțin între 3 și 9 calorii per gram de produs alimentar, sau între 300 și 900 de calorii per 100 de grame de mâncare. Este vorba de:

Din aceste alimente se mănâncă sporadic.

Un prim studiu realizat pe legătura dintre nutriție și îmbătrânire a fost realizat în anul 1935. Autorul principal McCay, a demonstrat că accesul limitat la mâncare duce la o creștere semnificativă a duratei de viață.

Este cea ce nutriționiștii numesc astăzi „restricție calorică”. Această strategie, aflată la baza tuturor dietelor actuale de slăbit, este considerată cea mai bună armă pentru întârzierea îmbătrânirii și mărirea speranței de viață.

Restricția calorică nu este pentru toată lumea. Însă comunitățile care o practică de mult timp (15 ani), precum rezidenții insulei Okinawa, au arătat în mod constant o incidență scăzută a bolilor aterosclerotice și factori de risc ai îmbătrânirii mai mici. Cu toate acestea, densitatea lor minerală osoasă este redusă.

Studiile umane preliminare sugerează că multe din beneficiile văzute la animale – în special riscurile cardiometabolice reduse – sunt de asemenea valabile la oameni.

Dieta Okinawa are de asemenea un o încărcătură glicemică redusă. Este marcată de mai puține inflamații, un stres oxidativ mai mic și un potențial ridicat de modulare a căilor biologice asociate cu îmbătrânirea.

În concluzie, acest regim alimentar poate reduce riscul bolilor cronice asociate cu vârsta, promovând totodată o stare prelungită de tinerețe și o îmbătrânire sănătoasă.

Sursă