Cura cu tinctură din floare de tei pentru diferite afecțiuni

Există mai multe specii de tei, însă cele mai studiate și considerate cu adevărat benefice este specia tilia tomentosa, teiul alb-argintiu. Într-adevăr, florile de tei au în compoziția lor anumite substanțe chimice precum mucilagiile care au un efect cicatrizant, flavonoide – ce se bucură de un puternic rol antioxidant, prevenind apariția cancerului și a bolilor de inimă, ulei volatil, zahar, acetilcolina, tanin, vitamina C. Substanță responsabile de mirosul tare, specific florilor de tei, este farnesolul care găsește în uleiul volatil.

Folosite sub forma de infuzie, florile de tei au un efect benefic asupra organismului. Grație acțiunii sale sudorifice și de stimulare a transpirației și a bunei circulații a sângelui, florile de tei ajută organismul să învingă răceala, gripa și febra. Teiul este eficient și în calmarea tusei și în tratarea bronșitei, favorizând funcționarea propice a căilor respiratorii și eliminarea secrețiilor excesive. De asemenea, florile de tei pot fi folosite și ca remediu naturist și sedativ în tratarea suparatoarelor dureri de cap și a celor reumatice.

Consumată caldă, pe cale internă, infuzia de flori de tei are capacitatea de a elimina toxinele din organism prin urină. Tulburările care survin în perioada menopauzei, maceratul de tei poate fi un ajutor prețios. De asemenea, una dintre întrebuințările pe care oamenii de știință au atribuit-o recent florilor de tei ( infuzie ) este aceea de a reduce aciditatea gastrică, având un efect benefic în cazul arsurilor stomacale. Mai mult, teiul tratează și stările de greață și senzația de vomă.

Nu mai este niciun secret pentru nimeni faptul că florile de tei acționează pozitiv asupra sistemului nervos.

Florile de tei reprezintă un remediu floral excelent pentru frumusețe și pentru menținerea ei. Infuxia din flori de tei, răcită și aplicată seara sub forma de comprese, reduce aspectul negru-violet al pielii de sub ochi. De asemenea, băile cu flori de tei combinate cu alte plante revigorează pielea, tonifiind-o, catifelând-o și prevenind uscarea acesteia. Compresele cu infuzie de flori de tei au un aspect decongestionat. Calmează pielea iritată și reduc senzația de mâncărime provocată de anumite erupții cutanate. Anumite trucuri de înfrumusețare moștenite de la bunicile noastre ne învăța să ne clătim părul cu infuzie proaspătă de flori de tei pentru a-l împiedica să cadă, dându-i totodată strălucire.

Tinctura de tei – mod de preparare:

Se umple pe jumătate un borcan cu pulbere de flori de tei, completându-se restul cu alcool de 40-60 de grade. Se amestecă și apoi se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat timp de 8-10 zile, agitându-se de mai multe ori pe zi. La final, lichidul se filtrează prin tifon și se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare, la loc rece și întunecos.

Iată în ce afecțiuni este recomandată tinctura din flori de tei:

  • Tinctura se utilizează ca adjuvant în tuse productivă, tuse spatică, bronșite, faringo-laringo-traheite, gripă, răceală, dureri de cap și amețeli. Se ia, de regulă, o linguriță de tinctură diluată în 100 ml de apă, de 3 ori pe zi, înainte de mese.

Cura durează 1 săptămână, cu 10 zile pauză și la nevoie se poate relua.

  • Tinctura se este recomandată în simptomele neplăcute ale menopauzei ( stări anxioase, insomnie, mâncărimi ale pielii, stări de iritabilitate, puseuri de hipertensiune). Se administrează câte 50 de picături de tinctură pe zi, dimineața, la prânz și seara, timp de 2 luni.
  • Este eficientă pentru stimularea creșterii părului și revitalizarea acestuia. Se masează scalpul cu tinctura, de 2-4 ori pe săptămână.
  • Tinctura din flori de tei ajută la reducerea ridurilor, eliminarea cearcănelor și revitalizarea tenului. Se aplică comprese cu tinctură diluată în puțină apă, dimineața și seara, timp de 15 minute.
  • Tinctura din flori de tei este eficientă pentru diminuarea durerilor sau tumefierilor cauzate de traumatisme. Se aplică local comprese cu tinctură sau se masează ușor zona respectivă.
  • Tinctura aceasta este indicată în combaterea insomniilor. Se diluează o linguriță de tinctură în puțină apă administrată seara, înainte de culcare. Aceasta ajută la instalarea unui somn liniștit.

Contraindicații

Tinctura de tei este contraindicată în sarcină și alergie la tei.

Sursa