Cum se obtine faina de hrean si ce tratează.

Rădăcinile de hrean se taie cubuleţe şi se pun pe calorifer sau în apropierea unei surse de căldură ca să se usuce. Atunci când se elimină complet apa şi devin uscate ca iasca, aceste cubuleţe se macină cu râşniţa electrică de cafea, obţinându-se un praf alb, cu efecte puternic iritative: făina de hrean, care se foloseşte în obţinerea decocturilor, pentru cataplasme sau administrată ca atare. De regulă, măcinarea rădăcinilor uscate pentru obţinerea făinii de hrean se face chiar înainte de folosirea acesteia.

Sinuzita si rinita se trateaza astfel: intr-o basma, se pun 2 lingurite de hrean ras si se aplica pe frunte. Pentru bronsita, gripa, congestii pulmonare, se aplica pe torace cataplasme cu faina de in si hrean, care se tin vreme de 30-60 de minute. Aplicatia se repeta o data la 2-3 zile. in caz de sensibilitate la frig, predispozitie spre degeraturi, se recomanda 3-4 linguri de vin tonic de hrean inainte de fiecare masa.

Pentru bronsita, gripa, congestii pulmonare, se aplica pe torace cataplasme cu faina de in si hrean, care se tin vreme de 30-60 de minute. Aplicatia se repeta o data la 2-3 zile. in caz de sensibilitate la frig, predispozitie spre degeraturi, se recomanda 3-4 linguri de vin tonic de hrean inainte de fiecare masa.

.Pentru dureri de cap produse de frig, se pune pe o foaie de hartie putina faina de hrean, care se inspira apoi alternativ pe o nara si pe cealalta, ceea ce va produce cateva stranuturi foarte puternice. Reflexul puternic de stranut va actiona la nivelul sistemului nervos central, atenuand senzatia de durere sau chiar eliminand-o.

Sub forma de otet, hreanul este folosit cu succes contra parezelor faciale, contra descuamarii pielii si a seboreei. Se rade o radacina de hrean si se introduce intr-o sticla. Se toarna deasupra otet de mere cu miere si se lasa sa se macereze intr-un loc cald, timp de zece zile.

• Cataplasmă cu hrean. Se dă hreanul prin răzătoarea mică, după care se înveleşte în tifon şi se pune pe locul afectat. Se ţine până când apare senzaţia de arsură, după care se îndepărtează. Este aplicaţia externă cu efectul cel mai puternic, dar este destul de dură, aşa încât adesea este preferată o variantă mai blândă: se pun într-un vas două linguri de făină de hrean şi două linguri de făină de seminţe de in, se adaugă apă şi se amestecă foarte bine, până când se formează o pastă. Această pastă se înveleşte în tifon şi se aplică pe locul afectat vreme de o oră.

• Vin tonic. Într-un litru de vin roşu, natural, se pun 15 linguri de hrean dat prin răzătoarea fină. Se astupă sticla şi se lasă să se macereze conţinutul vreme de 8-9 zile, după care se filtrează.

Preluat: https://sfaturi-idei-si-povesti-despre-viata.ro/