Cum să foloseşti şi să prepari zerul în grădină: 5 secrete pe care nu le ştii sigur

În loc să aruncați zerul rămas din brânză de vaci sau brânză de casă, folosiți-l pentru a uda şi a vă fertiliza plantele. Zerul conține 6 până la 7% substanțe solide din lapte, precum și câțiva nutrienți necesari creșterii plantelor. În plus, tratamentul cu zer ajută la protejarea strugurilor de oidiu şi făinare.

Zerul este lichidul tulbure, gălbui, care rămâne după ce laptele s-a coagulat. Este plin de proteine, vitamine, minerale și enzime. Desigur, zerul este util în sute de moduri, dar în acest articol îi vom sublinia rolul în grădinărit.

Cum se prepară zerul pentru grădină

Strecurați zerul prin pânză pentru ca bucăți mari de brânză de vaci să nu plutească în el.

Se răceşte, se diluează zerul cu apă într-un raport de 50:50.

Ce zer poate fi folosit în grădină

Pentru început, reamintim că în grădină trebuie să folosiți zer nesărat, deoarece sarea este dăunătoare plantelor.

Există două tipuri de zer pe care le vei întâlni:

1 Zer acid – zer obţinut din prepararea brânzeturilor sau a cașului, la care s-a adăugat un acid (cum ar fi oţetul sau zeama de lămâie) pentru a facilita procesul de coagulare. Zerul acid are mai puține proteine și mai puține vitamine şi minerale, dar poate fi folosit în continuare în grădină. Zerul acid are un pH mai mic sau egal cu 5,1. O altă diferență este că zerul acru conține puţin mai multe vitamine și minerale decât zerul dulce.

2 Zer dulce – zer obţinut din prepararea brânzei, care se coagulează cu cheag în loc de acid suplimentar. Zerul dulce are un pH mai mare sau egal cu 5,6.

Multe articole recomandă în mod eronat să folosiți doar zer dulce, nu zer acid, în grădinărit. Aceasta se bazează pe ideea că puteți ieşi şi vărsați un vas cu zer acru nediluat pe roşii, indiferent de nivelul de aciditate al solului, şi va arde plantele.

Ambele tipuri de zer pot fi dăunătoare mediului atunci când cantități mari sunt eliberate în corpurile de apă, deoarece modificările pH-ului apei vor afecta peștii și alte vieți acvatice.

Şi acum mai detaliat despre 5 domenii utile de utilizare a zerului

1 Zer pentru a schimba aciditatea solului

Pentru cei dintre voi care de obicei nu iau în considerare acest aspect al grădinăritului, pH ul solului este nivelul de aciditate. Cu cât pH-ul este mai scăzut, cu atât solul este mai acid şi cu cât pH-ul este mai mare, cu atât este mai alcalin. Acest lucru este important deoarece plantele nu pot obține nutrienții de care au nevoie din sol dacă acesta nu are aciditatea potrivită. Diferitele plante preferă niveluri diferite, aşa că solul care este potrivit pentru un tip de plantă poate să nu fie potrivit pentru altul.

Cum să afli pH-ul solului tău? Consultați articolul nostru detaliat despre asta.

Dacă nu cunoașteți pH-ul solului, nu vă acidificați hortensiile, rododendronii, afinele şi erica cu zer.

Deoarece zerul este acid cu un pH de 4,0 până la 6,1, poate fi folosit pentru a ajusta pH-ul în soluri prea alcaline pentru anumite plante. Zerul este bun pentru plantele iubitoare de acizi, dar dacă solul tău este deja foarte acid (5 – 5,5), zerul poate fi dăunător.

2 Zer ca îngrăşământ

Zerul în sine are o anumită valoare ca îngrăşământ. Există puțin pericol de suprafertilizare, dar plantele obțin nutrienți mai echilibrați atunci când zerul este adăugat la alte îngrăşăminte. Zerul poate ajuta la stabilizarea solului și poate oferi plantelor micronutrienţi precum calciu și magneziu, fără a crește nivelul de săruri solubile din sol. Aceasta este o proprietate importantă a zerului, deoarece solurile cu un conţinut ridicat de sare sunt toxice pentru plante. Acumularea de sare în sol este cauzată de obicei de suprafertilizare, iar acest pericol este minimizat atunci când zerul devine un îngrăşământ suplimentar.

Zerul conţine cantități mici de azot, fosfor și potasiu (precum și calciu și magneziu). Raportul NPK este de obicei 0,15 0,05-0,17. Acesta este suficient de scăzut încât să îl puteți folosi în mod regulat pe legume, fără teama de supra-fertilizare.

Udați soluția de zer în jurul bazei plantelor dvs., nu pe plantele în sine, la o adâncime de aproximativ 3 cm. Cu toate acestea, hortensiile şi viţa de vie sunt sensibile la aplicarea foliară a soluției de zer.

Îngrăşământul universal cu un raport de NPK 24-8-16 se diluează conform instrucţiunilor producătorului, se adaugă zer în proporţie de 1 lingură la 1 găleată de apă. Utilizați 1 găleată de îngrăşământ din zer diluat la 10 metri pătraţi la fiecare 7-14 zile pe legume până la înflorire.

3 Zer ca tratament pentru mucegai

Unii oameni pulverizează zerul pe plantele lor pentru a preveni răspândirea bolilor fungice, cum ar fi mucegaiul praf.

Phloxele sunt foarte sensibile la boala mucegaiului.

Mod de utilizare: Folosiți o soluție de zer dulce (50:50) sau zer acid (70 părți apă: 30 părți zer acid) şi pulverizați plantele la fiecare două săptămâni. De asemenea, îl puteți folosi din timp ca măsură preventivă dacă simțiți că plantele sunt foarte susceptibile la mucegaiul praf.

4 Cum va ajuta zerul strugurii

Peter Crisp de la Universitatea din Adelaide a descoperit că grăsimea din lapte și, eventual, proteinele din zer sunt alimente pentru microorganismele care trăiesc pe coaja strugurilor, care concurează cu mucegaiul praf pentru spaţiu şi mănâncă sporii acestuia. Pulverizarea cu o soluție apoasă 10% de lapte sau zer o dată pe săptămână controlează răspândirea mucegaiului.

5 Zer în combaterea buruienilor

Zerul poate fi, de asemenea, un inamic natural al buruienilor. Pentru locuitorii din sol neutru sau alcalin, zerul poate afecta suficient pH-ul solului, făcându-l inadecvat. Tot ce trebuie să faci este să torni zerul concentrat direct pe și în jurul plantelor pe care vrei să le calci. Efectul s-ar putea să nu fie imediat observabil (la urma urmei, vorbim despre un zer, nu un roundup), dar cu suficiente repetări poți învinge o mulțime de plante. Primele buruieni se vor îngălbeni asta înseamnă că totul este în – ordine. Dacă continuați să adăugați zer, acestea vor părea mai dureroase și mai slabe. Buruienile rezistente nu pot fi eradicate complet, dar vor fi puternic slăbite şi vor înceta să se răspândească.

Sursa