Cum era să ajungă la spital Jean Constantin, după o filmare, la Cimitirul Bellu în toiul nopţii

Născut la Techirghiol, în familia arhitectului Dumitru Jean, actorul Constantin Cornel Jean (1927 – 2010), care a rămas cunoscut sub numele de scenă Jean Constantin încă de la primul său spectacol teatral, Maşenka şi ursul“, din anii ’50, a fost nelipsit din distribuţia filmelor româneşti regizate de Sergiu Nicolaescu.

Printre cele mai îndrăgite personaje pe care le-a interpretat a fost şi simpaticul borfaş ”Limbă” din seria de filme care l-a avut drept protagonist pe comisarul de poliţie Moldovan, interpretat chiar de către regizor.

Chiar dacă era la rândul său mereu pus pe şotii, actorul a fost la un pas să ajungă la spital din cauza unei glume a unui coleg de platou, la filmările pentru ”Duelul“, peliculă avut premiera pe 15 iunie 1981.

”La un moment dat, am avut o filmare de noapte, care se petrecea într-un cimitir. S-a filmat în Bucureşti, la Cimitirul Bellu. Am ajuns devreme, să studiez terenul şi să văd exact locul în care se vor trage cadrele de film.

Aşa am ajuns până la marginea cimitirului, unde am descoperit un coşciug gol. Imediat mi-a venit o idee. Ajutat de un băiat, am luat coşciugul şi l-am pus lângă aleea principală, ascuns sub o tufă de liliac.

Când l-am văzut pe Jean Constantin că vine, m-am băgat în coşciug şi am tras şi capacul, însă nu de tot, ca să îmi dau seama totuşi ce se întâmplă. Oricum era întuneric beznă afară. Când a trecut prin dreptul meu, am dat la o parte capacul de la coşciug şi l-am apucat strâns de picior. A zis doar un «Au!», apoi a căzut ca secerat.

Imediat am sărit din coşciug şi am început să-i dau palme şi să-l zgâlţâi, dar Jean rămânea inert. «Ăsta a murit!», au spus şi ceilalţi care erau prin zonă. Noroc cu un gropar care era prin zonă. Nici nu mai ştiu ce i-a făcut lui Jean, că mă panicasem şi eu, dar l-a ajutat să-şi revină.

Jean n-a mai vorbit cu mine trei ani. Mi-a spus doar atât: «Fir-ai al dracului, «Ţeavă», să fii! Din cauza ta era s-o «mierlesc» la Bellu»“, a povestit cascadorul Vasile Popa.

Aventurile din cimitire nu s-au terminat însă pentru marele actor, care trecut cu bine peste  nu mai puţin de trei infarcturi miocardice, de-a lungul vieţii. Cu ocazia filmărilor pentru „Supravieţuitorul“, în vara anului 2007, Jean Constantin a filmat din nou printre morminte, atât la Bucureşti, cât şi la Praga.

Aventurile n-au lipsit nici de această dată. „Dacă Jean era întrebat de cineva unde şi-a petrecut nopţile în Cehia, cât am filmat acolo pentru «Supravieţuitorul», spunea că în cimitir. Şi nu era o glumă, chiar a dormit la un moment dat în cimitir, într-o rulotă, pentru că trebuia filmată o secvenţă noaptea acolo.

Ţin minte un episod care ne-a dat fiori tuturor. Se filma pe alei, în întuneric. La un moment dat, în liniştea aia deplină, s-a deschis cu zgomot uşa unei capele. Toată lumea a înlemnit. A apărut un individ slab, jigărit, vai de el! Jurai că e de pe lumea cealaltă! Era administratorul cimitirului şi acolo dormea.

Eu n-am apucat să filmez toată scena în cimitirul din Cehia şi am făcut-o în Bellu. Tot noaptea! Cu Jean Constantin, George Alexandru şi, bineînţeles, Sergiu Nicolaescu, care era bătrânul comisar. Şi mi-a spus Sergiu: «Hai, acuma te-mpuşc, cazi pe spate!», şi eu, ca să fie mai spectaculos, m-am aruncat. Aşa mi-am fracturat piciorul chiar în ultima zi de filmare. O lună am stat cu piciorul în ghips“, şi-a amintit, amuzat, actorul George Mihăiţă, care l-a interpretat pe banditul Haral în filmul „Supravieţuitorul“, care a avut premiera la 11 aprilie 2008.