Cum congelăm CORECT fructele și legumele pentru iarnă

Obişnuiţi să puneţi toamna fel şi fel de murături? Aţi putea încerca şi varianta congelării legumelor şi fructelor.

Vor fi la fel de gustoase şi, în plus, îşi vor păstra vitaminele, prospeţimea şi gustul. Aflaţi care e procedura astfel încât atunci când le scoateţi să nu se înmoaie. 

Reguli înainte de congelare  

  • După ce le-aţi cumpărat, nu le ţineţi mult până le pregătiţi de congelare. 
  • Spălaţi-le bine cu apă rece şi opăriţi-le înainte de a le ambala pentru congelare. Este suficient să le ţineţi în apă clocotită câteva minute. În acest fel, procesul de coacere, care continuă şi după culegere, este stopat. După opărire, trebuie răcite în apă foarte rece pentru a opri procesul de gătire. Câte minute au stat în apă fiartă, atât să stea şi în apă rece. 
  • Scurgeţi apa din ele. 
  • Puneţi-le în pungi sau caserole. Lăsaţi un spaţiu deoarece prin îngheţare îşi vor mări volumul.
  • Pentru fructe, este la fel de important să le alegeţi pe cele foarte bine coapte, sănătoase şi proaspăt culese. Spălaţi-le cu apă rece şi ştergeţi-le cu un prosop sau lasaţi-le să se usuce foarte bine. Piersicile, caisele, prunele se taie în bucăţele şi se aşază separate pe o tavă pe care o băgaţi în congelator. După ce se congelează le puteţi pune în pungi de plastic.

Ce legume şi fructe congelăm

În primul rând, trebuie să alegeţi legumele tari şi sănătoase. Curăţate şi spălate, ele pot fi şi tocate, în funcţie de cum aveţi nevoie. Dintre cele care pot fi păstrate la congelator sunt: fasolea verde, roşiile, ardeii, gogoşarii, dovleceii, dovleacul, vinetele, mazărea, conopida, broccoli, varza, porumbul, prazul, ciupercile.

Şi condimentele pot fi îngheţate

Şi ierburile îşi pot găsi loc în congelatorul tău, ca atunci când găteşti să-ţi umple bucătăria de miresme.

Pătrunjel, mărar, leuştean, cimbru, ţelină, mărar, rozmarin, tarhon sau busuioc se păstrează excelent îngheţate. Verdeţurile se spală bine şi se usucă cu un şervet din pânză sau hârtie. Se toacă fin şi se pot combina, în funcţie de preferinţe. 

Amestecă verdeaţa tocată cu puţin ulei şi aşaz-o într-o pungă pentru congelat, după care distribuie conţinutul şi aplatizează-l cât mai bine, pentru a elimina aerul. Apoi pune punga în lada frigorifică.