Coronavirusul bagă zâzanie între şefii Bisericii

Se ceartă pe o linguriţă: să fie de unică folosinţă, să fie adusă de acasă sau să fie folosită „la comun”? După ce Patriarhia Română a recomandat persoanelor care se tem de îmbolnăvirea cu coronavirus să evite sărutatul icoanelor şi să folosească linguriţă proprie la împărtăşanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a spus că aceste măsuri sunt o blasfemie, scrie adevarul.ro.

Pe data de 27 februarie, în contextul zarvei naţionale declanşate după depistarea şi în ţara noastră a unor cazuri de peroane contaminate cu Covid-19 (coronavirus), Patriarhia Română a transmis un comunicat în care îndeamnă cetăţenii la respectarea tuturor măsurilor transmise de autorităţi, în general cele privind igiena mâinilor şi dezinfectarea obiectelor cu care intră în contact. Nimic neobişnuit până aici, dar din punct de vedere liturgic şi duhovnicesc Patriarhia Română a făcut mai multe recomandări în acea comunicare publică. Printre acestea, şi cele legate de faptul că persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtăşirea din Sfântul Potir cu linguriţa comună pot cere preotului să fie împărtăşite “cu linguriţa adusă de acasă şi folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană”, după cum se arată în recomandare.

Totodată, pentru persoanele care se tem în această perioadă de îmbolnăvire li s-a transmis că pot evita, temporar, sărutarea icoanelor din biserică, putând să facă acest lucru într-un mod mai intim, acasă. Ulterior, în cuvântul pastoral, patriarhul Daniel a menţionat că acel comunicat a fost scris la solicitarea unor instituţii ale statului, care au cerut Bisericii Ortodoxe Române măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului.
Recomandările transmise de la cel mai înalt nivel al Bisericii Ortodoxe Române i-au înfuriat pe unii slujitori ai Domnului, chiar cu funcţii mari în supremaţia bisericii. Unul dintre ei este Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Ciprian, care, aflat duminică în mijlocul credincioşilor Parohiei Puieştii de Jos, în judeţul Buzău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, le-a vorbit oamenilor despre cât de “neinspirat” a fost comunicatul Patriarhiei, convingerea sa fiind că textul a fost emis fără binecuvântarea Părintelui Patriarh.

Arhiepiscopul Ciprian a menţionat în acel cadru că preoţii şi credincioşii au fost tulburaţi de ceea ce a generat acest comunicat. “Nimeni nu trebuie să se teamă a primi împărtăşirea cu Sfântul Trup şi Scumpul Sânge al lui Hristos, din acelaşi Potir, folosindu-se aceeaşi linguriţă pentru toţi. A crede că Trupul lui Hristos ar putea fi contaminat de vreun virus, ce poate fi transmis credincioşilor prin intermediul linguriţei comune folosite de preoţi în sfintele lăcaşuri, este mai curând o blasfemie, decât un indiciu al slabei credinţe a cuiva”, le-a transmis Înaltpreasfinţitul Ciprian credincioşilor.