Coronavirus: Incepe testarea vaccinului pe oameni. Primii voluntari au fost injectati in Marea Britanie

Primul studiu la om cu un vaccin contra coronavirusului din Europa a inceput la Oxford. Doi voluntari au fost injectati, primii dintre peste 800 de oameni recrutati pentru acest studiu.

Jumatate vor primi vaccinul Covid-19 si jumatate din vaccinul de control care protejeaza impotriva meningitei, dar nu si coronavirus.

Elisa Granato, una dintre cele doua persoane care a primit doza, a declarat pentru BBC: „Sunt un om de stiinta, asa ca am vrut sa incerc sa sustin procesul stiintific atat cat pot.”

Vaccinul a fost dezvoltat in mai putin de trei luni de o echipa de la Universitatea Oxford. Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Institutul Jenner, a condus cercetarea pre-clinica.

„Personal am un grad ridicat de incredere in acest vaccin”, a spus ea.

„Desigur, trebuie sa-l testam si sa obtinem date de la oameni. Trebuie sa demonstram ca functioneaza efectiv”

Prof. Gilbert a spus anterior ca este „80% increzatoare” ca va functiona vaccinul, dar acum prefera sa nu puna o cifra, spunand ca este „foarte optimista” cu privire la sansele sale.

Deci, cum functioneaza vaccinul?

Vaccinul este realizat dintr-o versiune slabita a unui virus cunoscut sub numele de adenovirus de la cimpanzeii, care a fost modificat.

Preluare: fabricatinromania.info