Conopida – un aliment de leac pentru anemici, diabetici, hipertensivi și cei cu boli de ficat și rinichi

Conopida face parte din aceeași familie cu varza și broccoli. Aceste legume, numite crucifere, sunt foarte bogate în compuși cu o acțiune antiinflamatoare și anticancerigenă remarcabilă.

Conopida conține mulți glucozinolați (glucobrasicină, glucoiberină, glucorafanină), compuși sulfurici care susțin numeroase sisteme din corp: imunitar, digestiv, cardiovascular, inflamator și detoxifiant.

Este deosebit de bogată în antioxidanți-cheie, precum vitamina C, beta-caroten, beta-criptoxantină, acid cafeic, acif ferulic, quercetină, rutină, kaempferol și mangan.

Alți compuși din conopidă, intens studiați, sunt sulforafanul și indol-3-carbinol. Studiile au arătat că aceștia combat inflamațiile, obezitatea, diabetul și diferite tipuri de cancer (ovarian, cerivcal și de prostată), prin faptul că inhibă creșterea celulelor maligne și au efecte citotoxice asupra celulelor canceroase. În combinație cu turmeric, conopida poate preveni și chiar ajuta la tratarea cancerului de prostată.

Sulforafanul, regăsit și în broccoli, este esențial pentru sănătatea ADN-ului. Acest compus îmbunătățește tensiunea arterială și funcția rinichilor. Consumată cu regularitate, conopida ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Cercetătorii atrag atenția asupra faptului că prin fierberea directă în apă, timp îndelungat, conopida își pierde o parte din nutrienții solubili în apă.

Conopida crudă scade nivelul glicemiei, de aceea poate fi considerată pe bună dreptate un medicament natural pentru diabetici.

Cu toate acestea, în unele studii, conopida gătită s-a dovedit eficientă în reglarea nivelului colesterolului.

Dr. Eugen Giurgiu citează efectele depurative, diuretice, decongestionante, antianemice și energizante. Menționează că este benefică în alimentația persoanelor care suferă de boli hepatice (ciroză), renale, gastrointestinale (ulcer), afecțiuni ale prostatei.

Datorită conținutului de colină (o vitamină din complexul B), conopida este importantă pentru dezvoltarea creierului. Studiile pe animale au arătat că dacă este consumată pe perioada sarcinii, aceasta stimulează funcțiile cognitive, îmbunătățește învățarea și memoria și apără creierul de toxine.

Conopida mai are un beneficiu major: ajută la curățarea corpului de toxine. Conține antioxidanți, glucozinolați și compuși sulfurici care susțin ambele faze de detoxifiere.

Sursa