Cele mai importante beneficii ale ghimbirului pentru minte si corp

Cu aroma sa unică şi lista extinsa de beneficii pentru sănătate, rădăcina de ghimbir este şi delicioasă şi hrănitoare.

Este unul dintre cele mai folosite condimente dietetice din lume astăzi; versatil, uşor de adăugat la rețete și a fost asociat cu orice, de la boli de mişcare la îmbunătățirea performanţelor creierului.

Beneficiile pentru sănătate ale ghimbirului se datorează în mare măsură antioxidanţilor, proprietăţilor antiinflamatorii şi conţinutului de compuși terapeutici precum gingerol, shogaol, paradol și zingeronă. De fapt, mai mult de aproximativ 100 de compuși ar fi fost descoperiți in ghimbir. Îi conferă nu numai abilităţi antioxidante, ci şi anticancerigene, neuroprotectoare şi cardiovasculare.

Disponibil sub formă de suc proaspăt, uscat, măcinat, capsule, acest condiment este ușor de adăugat în dieta dvs. și poate avea un impact durabil pentru aproape fiecare sistem din corpul uman.

Care sunt utilizările populare ale ghimbirului?

îl puteți găsi sub formă proaspătă, măcinată sau capsulă sau chiar ca ulei esențial de ghimbir – și îl puteți folosi ca si condiment culinar, ajutor digestiv, ceai sau pentru aromaterapie.

De la combaterea infecțiilor la scăderea colesterolului şi asistarea pierderii în greutate, este clar că adăugarea rădăcinii de ghimbir în dieta dvs. ar putea avea un efect puternic asupra sănătăţii.

Beneficii

1 Ajută la tratarea greții și vărsăturilor

Folosit istoric ca remediu natural de marinari pentru „rău de mare”, ghimbirul este probabil cel mai bine cunoscut pentru capacitatea sa de a trata greaţa şi vărsăturile.

O analiză a 12 studii compuse din 1278 femei însărcinate a constatat că ghimbirul a fost eficient la scăderea simptomelor de greață cu risc minim de efecte secundare. În plus, un alt studiu de la Universitatea din Rochester Medical Center a arătat că ghimbirul a contribuit la reducerea severității greţii la pacienţii care primesc chimioterapie.

2 Combate infecţiile fungice

Infecțiile fungice provoacă o mare varietate de afecțiuni, din fericire, ghimbirul ajută la distrugerea ciupercilor cauzatoare de boli datorită proprietăţilor sale puternice antifungice.

Un studiu din 2016 a constatat că extractul de ghimbir este eficient împotriva a două tipuri de ciuperci care cauzează frecvent infecții fungice în gură. Un alt studiu a măsurat efectele antimicotice a 29 de specii de plante și a constatat că ghimbirul se numără printre cele mai eficiente la eliminarea ciupercilor.

3 Protejează împotriva ulcerelor gastrice

Mai multe studii au descoperit că ghimbirul ar putea ajuta la prevenirea formării ulcerului gastric, care sunt răni dureroase ce se formează în mucoasa stomacului şi provoacă simptome precum indigestie, oboseală, arsuri la stomac şi disconfort abdominal.

De fapt, un studiu efectuat pe animale a arătat că pulberea de ghimbir proteja împotriva ulcerelor induse de aspirină prin scăderea nivelului de proteine inflamatorii şi blocarea activităţii enzimelor legate de dezvoltarea ulcerului.

4 Uşurează durerile menstruale

Din păcate, simptome precum durerea, crampele menstruale (dismenoreea) şi durerile de cap sunt frecvent asociate cu menstruaţia pentru multe femei. În timp ce unele femei apelează la medicamente fără prescripţie medicală pentru a oferi ameliorarea simptomelor, tratamentele naturale precum ghimbirul pot fi la fel de utile pentru ameliorarea durerilor menstruale.

Un studiu publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine a arătat că ghimbirul reduce durerea menstruală la fel de eficient ca medicamentele precum ibuprofenul și acidul mefenamic. Un alt studiu a avut rezultate similare, raportând că a scăzut atât intensitatea cât și durata durerii.

5 Poate inhiba creşterea cancerului

Unul dintre cele mai impresionante efecte ale ghimbirului: proprietăţile sale anti-cancer, datorită prezenței unui compus puternic numit 6 gingerol. Un studiu din 2019 a constatat că derivații de ghimbir, sub formă de extract sau compuşi izolați, prezintă activităţi relevante antiproliferative, antitumorale, invazive şi antiinflamatorii.

Studiile pe eprubete arată că componentele acestui condiment pot fi eficiente în blocarea creşterii şi dezvoltării celulelor canceroase pentru cancerul ovarian, pancreatic și de prostată. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina cât de bine poate inhiba cancerul şi cum se poate traduce la oameni.

6 Poate ajuta la reglarea zahărului din sânge și la combaterea obezităţii

Cercetările arată că ghimbirul contribuie la promovarea glicemiei normale. Asta înseamnă că poate fi util pentru reducerea simptomelor negative asociate cu niveluri ridicate ale glicemiei, cum ar fi urinarea frecventă, durerile de cap (inclusiv migrenele) şi creşterea setei.

Potrivit unui studiu din 2018, poate îmbunătăți profilurile lipidice și poate fi benefic la controlul glucozei, sensibilitatea la insulină şi hemoglobina glicozilată pentru a proteja împotriva dezvoltării diabetului de tip 2.

Într-un studiu din 2015, suplimentarea cu ghimbir a redus efectiv cantitatea de sânge în repaus alimentar cu 12% şi a îmbunătățit controlul glicemiei pe termen lung cu 10%.

Un studiu din 2021 efectuat pe şoareci a constatat că ghimbirul are şi efecte anti-obezitate și poate juca un rol în modularea dezvoltării adipocitelor (ţesutului adipos). Când șoarecii au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, suplimentarea cu ghimbir a redus semnificativ creşterea în greutate, hiperglicemia,
hipercolesterolemia (colesterol ridicat) şi steatoza hepatică (grăsimea ficatului) fără a modifica aportul de alimente. Se crede că are acest efect datorită capacității sale de a combate stresul oxidativ şi inflamațiile care interferează cu sănătatea metabolică.

7 Ameliorează durerile articulare şi musculare

Datorită capacității sale de a reduce inflamația, adăugarea ghimbirului în dieta dvs. ar putea ajuta la tratarea atât a durerilor musculare, cât și a durerilor articulare legate de artrită, inclusiv a osteoartrita.

Un studiu a arătat că consumul zilnic a dus la reduceri moderate până la mari ale durerii musculare cauzate de leziuni musculare induse de efort. Un alt studiu a constatat că extractul de ghimbir a contribuit la scăderea durerilor de genunchi şi a necesității de medicamente pentru durere la persoanele cu osteoartrita.

8 Ajută la scăderea nivelului de colesterol

De la producerea bilei până la producerea hormonilor, colesterolul este esenţial pentru sănătatea generală. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de colesterol se pot acumula în sânge, provocând blocaje și crescând riscul de boli de inimă.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale ghimbirului este capacitatea sa de a reduce în mod natural nivelul colesterolului și al trigliceridelor pentru a reduce riscul apariției problemelor cardiace.

Un studiu efectuat la Universitatea Babol de Ştiinţe Medicale din Iran a constatat că suplimentarea cu capsule de ghimbir (3 g / zi în 3 doze divizate) a fost capabilă să reducă semnificativ colesterolul LDL rău şi să crească colesterolul HDL benefic în comparaţie cu un placebo.

Un studiu efectuat pe animale a arătat, de asemenea, că ghimbirul a fost aproape la fel de eficient în reducerea colesterolului (îmbunătăţirea markerilor colesterolului) ca atorvastatina, un medicament prescris în mod obişnuit pentru colesterolul ridicat din sânge.

9 Sprijină funcţia creierului

Condiţiile neurodegenerative precum boala Alzheimer şi Parkinson au fost legate de stresul oxidativ şi inflamația cronică din creier. Cu bogăţia sa de antioxidanţi şi proprietăţile antiinflamatorii puternice, se crede că ghimbirul joacă un rol important în sănătatea creierului.

Mai multe studii pe animale au găsit dovezi că extractul de ghimbir ar putea ajuta la protejarea împotriva îmbătrânirii creierului şi a declinului cognitiv. Nu numai atât, dar şi un studiu din 2012 a constatat că extractul de ghimbir a contribuit la îmbunătăţirea funcţiei cognitive şi a atenţiei la femeile de vârstă mijlocie.

10 Ajută la combaterea infecţiilor bacteriene

Conform unui studiu cu eprubete, compușii găsiți în acest condiment ar putea ajuta la inhibarea creşterii anumitor tulpini de bacterii care cauzează boli ale gingiilor. Un alt studiu cu eprubete a arătat că extractul de ghimbir a fost eficient și împotriva mai multor tulpini de bacterii rezistente la medicamente.

11 Usurează inflamația

Deşi inflamația poate fi un răspuns imun normal şi sănătos la leziuni şi infecţii, se crede că inflamația cronică poate contribui la afecţiuni precum boli de inimă, obezitate, diabet şi cancer.

O recenzie din Jurnalul Preventivă a remarcat faptul că extractul de ghimbir poate ajuta la inhibarea sintezei anumitor markeri de inflamație. Conform unei meta-analize din 2020 a studiilor controlate, randomizate, există dovezi care demonstrează un impact semnificativ al ghimbirului în scăderea mediatorilor inflamatori circulanti, inclusiv a nivelurilor de proteină C reactivă (CRP), hs-CRP și TNF-a.

Există, de asemenea, posibilitatea ca beneficiile ghimbirului să includă prevenirea cheagurilor de sânge (reducând astfel riscul de infarct) datorită acizilor săi naturali care subţiază sângele, dar studiile de până acum sunt neconcludente.

12 Promovează digestia corectă

Un alt beneficiu puternic al ghimbirului este capacitatea sa de a sprijini sănătatea digestivă şi de a preveni probleme precum dispepsia, o afecțiune frecventă a digestiei, caracterizată prin simptome precum durere, arsuri la stomac, plenitudine şi disconfort.

Potrivit unui studiu din World Journal of Gastroenterology, ghimbirul ajută la accelerarea golirii stomacului cu 25% comparativ cu un placebo la persoanele cu indigestie.

Cum se folosește

Puteți găsi ghimbir într-o varietate de forme şi puteţi încorpora cu ușurință în rutina zilnică.

Când cumpăraţi ghimbir proaspăt, căutați rădăcini care au pielea subţire şi strălucitoare, care poate fi uşor răzuită. Rădăcina ar trebui să aibă și o aromă ascuțită, piperată şi înţepătoare.

Ghimbirul care s-a stricat, pe de altă parte, va avea pete moi și o textură umedă.
Rădăcina de ghimbir poate fi consumată proaspătă, măcinată, ca suc sau infuzată în băuturile preferate. Pastilele sunt, de asemenea, disponibile sub formă de tablete sau capsule pentru a vă furniza o doză rapidă şi concentrată de antioxidanţi.

Studiile au constatat că dozele de aproximativ 1500 miligrame pe zi, luate în doze divizate, sunt benefice pentru ameliorarea greții și a altor probleme digestive obişnuite. În plus, uleiul esențial de ghimbir este, de asemenea, disponibil şi poate fi aplicat local sau administrat intern pentru o creştere a gingerolului.

Puteți utiliza, de asemenea, acest condiment pentru a face un sirop de tuse de casă, adăugați câteva linguri într-o baie fierbinte relaxantă sau amestecaţi-l într-o baie liniştitoare pentru picioare.

Riscuri şi efecte secundare

Pentru ce ar putea fi rău ghimbirul? În mod moderat, este în general sigur și puțin probabil să provoace efecte secundare adverse la majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, pentru unii oameni este capabil să provoace reacții, inclusiv disconfort abdominal, un gust prost în gură, arsuri la stomac şi diaree, mai ales atunci când este consumat în cantităţi mari.

Deşi rare, unele persoane pot avea și alergie la ghimbir. Dacă aveţi simptome de alergie alimentară, cum ar fi urticarie, umflături sau dificultăți de respirație, opriţi imediat utilizarea şi discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Când este aplicat pe piele, uleiul esențial de ghimbir poate provoca iritarea pielii la unele persoane. Cel mai bine este să încercaţi un test de plasture pe piele aplicând mai întâi o cantitate mică de ulei pentru a vă asigura că pielea nu este sensibilă.

În plus, dacă luați capsule, începeți întotdeauna cu o doză mică pentru a vă evalua toleranța. Respectați doza recomandată și reduceți dacă este necesar si aveți simptome negative.

Dacă luaţi medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală sau urmați un tratament pentru o boală cronică, cum ar fi cancerul, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice supliment pe bază de plante.

Este, în general, sigur de utilizat în timpul sarcinii (și este adesea încurajat pentru grețuri), dar solicitaţi sfatul medicului dumneavoastră înainte de a-l introduce în rutină.

Sursa