Ceaiul de Cicoare-un înlocuitor pentru cafea cu efecte blânde asupra sistemului nervos

Cicoarea este o plantă medicinală des întâlnită în flora spontană a țării noastre. O vedem crescând la marginea drumurilor și în toate tipurile de relief, de la păşunile de câmpie până la dealuri și munți.

Este folosită în scop medicinal încă din antichitate, fiind renumită mai ales pentru efectele sale tonice asupra ficatului şi digestiei.

Rădăcina de cicoare este utilizată adesea ca înlocuitor pentru cafea. A apărut pentru prima dată în Franța, în anul 1800.

Ce conţine rădăcina de cicoare

Are mult mai multe beneficii decât cafeaua. Nu conţine cafeină şi este bogată în vitamine (B6), minerale (fier, fosfor, mangan, magneziu) şi compuşi fitochimici cu proprietăți medicinale, precum inulină (un tip de fibre cu efecte prebiotice), alcaloizi, polifenoli, fitosteroli, saponine și taninuri.

Gustul amărui al cicorii se datorează conținutului bogat în lactone sesquiterpene, compuşi cu proprietăți antitumorale şi antiinflamatoare. Una din aceste substanţe, numită lactucopicrină, are efecte sedative şi tonice asupra sistemului nervos.

Fibrele solubile reduc absorbția zahărului în intestin şi scad nivelurile de zahăr din sânge la diabetici. Totodata, reduc riscul cancerului de colon.

Cafeaua de cicoare – beneficii

Datorită conţinutului scăzut în calorii, grăsimi şi colesterol, rădăcina de cicoare este adesea recomandată în curele de slăbire.

  • ajută la pierderea în greutate – remediază stările de constipaţie
  • are efecte purificatoare și detoxifiante – inhibă dezvoltarea de bacterii dăunătoare
  • reduce absorbția de colesterol din alimente
  • previne creşterea colesterolului din sânge
  • îmbunătăţeşte absorbția de minerale şi vitamine din alimente (datorită
    conținutului de fructani (un tip de fibre) – reduce inflamațiile
  • protejează ficatul
  • scade nivelul de zahăr din sânge

Spre deosebire de cafeină, care stimulează sistemului nervos și inima şi produce palpitaţii, cicoarea are efect relaxant.

Ceaiul de cicoare este recomandat în medicina tradițională pentru stimularea secreții biliare şi îmbunătăţirea digestiei. Are proprietăți anti-parazitare.

Cafeaua de cicoare – preparare şi administrare

Rădăcina de cicoare se recoltează în perioada octombrie-noiembrie. Se sapă cu o cazma, se dezgroapă, se spală de pământ, se despică longitudinal, se taie bucăți mici şi se lasă la uscat.

După ce devin casante și trosnesc la rupere, sunt uscate complet. Se păstrează în pungi de hârtie. Pentru cafea, rădăcina se prăjeşte mai întâi.

Rădăcina de cicoare uscată şi mărunţită sau măcinată poate fi adăugată și în cafeaua de păpădie sau în cafeaua tradițională, pentru reducerea conţinutului de cafeină şi beneficii suplimentare la nivelul sistemului digestiv şi nervos, ficatului și bilei.

Cicoare – precautii si contraindicatii

Poate cauza reacții de hipersensibilitate la persoanele sensibile (sau alergice la ambrozie sau polenul de mesteacăn), precum dermatită de contact, alergii, mâncărimi, roşeaţa ochilor, dureri, umflături sau furnicături la nivelul gurii.

Administrată în exces, cicoarea poate cauza probleme digestive, datorită conţinutului de inulină.

Cafeaua de cicoare nu este recomandată femeilor care alăptează și femeilor gravide, deoarece poate cauza sângerări menstruale sau pierderea sarcinii.

Sursa