Ceaiul de CICOARE un adevarat beneficiu pentru organism. Iată la ce este bun

Utilizările cicorii în domeniul culinar și medical datează de pe vremea antichității. Cele mai multe părți ale plantei conțin nutrienți importanți: proteine, vitamine, minerale, fibre solubile, compuși fenolici bioactivi, responsabili pentru calitățile sale nutritive, profilactice și terapeutice.

Cicoarea are efecte eupeptice amare și colagoge. Academicianul Ovidiu Bojor scrie în cartea sa „Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z” că ceaiul de rădăcină de cicoare constituie o băutură excelentă pentru purificarea ficatului și a splinei.

Este totodată un remediu util pentru tratarea icterului. În aceste afecțiuni se poate face o cură cu câte 2 căni de infuzie sau decoct de rădăcină de cicoare pe zi. Studiile recente au dezvăluit și alte beneficii ale cicorii, îndeosebi cel de scădere a colesterolului sangvin. 1-2 căni de fiertură de rădăcină de cicoare poate ajuta la protejarea arterelor în cadrul unei diete bogate în prăjeli și grăsimi.

Decoctul (fiertura) de cicoare se prepară din 12 lingurițe de rădăcină de cicoare uscată și mărunțită și 1 cană cu apă. Planta se fierbe timp de 10 minute. Se administrează câte 2-3 căni de ceai pe zi. Infuzia de cicoare se poate prepara atât din rădăcini, cât mai ales din părțile aeriene: 2 lingurițe la 1 cană cu apă. Se beau 2 căni pe zi.