Ceaiul de ceapă – conform medicinei populare, pentru tuse este cel mai eficient, dar are și alte beneficii

Ceaiul de ceapă nu-i tocmai un ceai , e de fapt o fiertură de ceapă, dar, pentru că toate băuturile pe care le bea românul când e răcit se cheamă fie „ceai” fie „sirop”, o să-i spun în continuare pe numele ales de înaintași. Nu vreau să confundați postarea asta cu „sfatul medicului” pentru că nu-i. Nu e nici măcar o recomandare, recomandare e ca atunci când sunteți răciți/bolnavi, să căutați un medic.

„Îmi amintesc una dintre răcelile mele din copilărie, o răceală în care tusea nu se mai dezlipea de mine, o răceală foarte chinuitoare. Mama m-a scăpat de tuse cu ceai de ceapă. O făceau și bunicile ori mamele altor copii pe care-i cunoșteam. Așadar, avem ceapă, cum procedăm?

Fiertura de ceapă e bună, dacă mai pui niște lucruri p lângă ea și o transformi în supă. Nu poți face asta în cazul de față, deși. dacă mă gândesc acum, s-ar putea că o supă de ceapă să aibă și calitățile pe care le are ceaiul. În fine, nu insist.

Iată ceaiul: Speli bine 2-3 cepe și le cureți de coji ( poți păstra prima cămașă de lângă miez ). Le tai în jumătate și le pui la fiert într-un litru de apă. Ții pe foc mic până scade la jumătate.

Stingi focul, storci în oală o jumătate de lămâie, poți chiar să pui o felie de lămâie acolo. Pune și câteva frunze de mentă. După ce se răcește puțin ceaiul, îndulcește-l cu miere. Cam atât ai de făcut pentru a masca gustul cepei fierte, care nu-i chiar pe placul tuturor ( foarte rar e pe placul copiilor și cei mai mulți dintre adulții pe care-i cunosc strâmbă din nas ). Patru căni pe zi, te scapă de tuse în 2-3 zile. Dacă ai accese severe, ceaiul de ceapă le va calma repejor și vei apuca să-ți tragi sufletul. Să fii sănătos!

Ceaiul de ceapă ajută la întărirea oaselor, deoarece cromul din compoziția acestei băuturi încetinește pierderea calciului din oase. Sulful, un alt ingredient din ceaiul de ceapă, ajută la construirea cartilajelor și tendoanelor, dar are și proprietăți antiinflamatorii, reducând inflamațiile articulare.

Ceaiul de ceapă te ajută să te protejezi împotriva frigului, mai ales în timpul sezonului rece când poți să răcești. Beneficiile ceaiului de ceapă contribuie la reducere febrei, calmarea durerii în gât, tuse și congestiei nazale.

Există dovezi că consumul de ceai de ceapă ajută la reducerea colesterolului rău din sânge. Flavonoidele și quercetina din ceaiul de ceapă te ajută să îți controlezi tensiunea arterială. Sulful prezent în compoziția cepei ajută la diluarea sângelui, iar acest lucru previne formarea cheagurilor de sânge și blocarea arterelor, care prezintă principalele cauze ale bolilor de inimă. Alt beneficiu al ceaiului de ceapă este controlul hipertensiunii arteriale. Creșterile bruște ale tensiunii arteriale pot fi periculoase, deoarece nivelurile sale fluctuante pot provoca probleme cardiovasculare, atac de cord, accident vascular cerebral. Ceaiul de ceapă te poate ajuta să îți controlezi tensiunea arterială crescută, deoarece ceapa are în compoziția sa flavonoide și quecertină.

Multiple cercetări 1-2 au constatat că un consum de ceapă roșie reduce riscul apariției cancerului de plămâni, ovarian, de sân, de prostată sau cancerului de colon. Quercitina, un antioxidant, dar și vitamina C elimină radicalii liberi din organism, inhibând enzimele responsabile de producerea lor.

Ceaiul de ceapă este, de asemenea, foarte benefic pentru pacienții cu diabet zaharat. S-a constatat că ceapa are tendința de a reduce riscul de creștere a glicemiei, iar proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante ajută la reducerea simptomelor diabetului.

Ceapa este, de asemenea, o sursă bună de insulină, care este bună pentru sănătatea intestinului. Aportul regulat de ceai de ceapă te ajută să ții la distanță afecțiuni precum indigestia, constipația, balonarea etc.

Sursă