Ceai de pătlagină – beneficii, preparare și administrare

Ceaiul de pătlagină este recomandat pentru decongestionarea tractului respirator, normalizează secrețiile bronșice, este un bun emolient si reduce disconfortul care apare la nivelul pielii, prin favorizarea regenerării acesteia.

Mai este folosit în tratamentul diverselor afecțiuni cum sunt tusea, constipația, infecțiile, febra, sângerările și inflamația.

Cunoscuta din timpuri străvechi pentru calitățile sale terapeutice, pătlagina, numita si limba oii, limba șarpelui, limba broaștei sau mama ploii, în funcție de zona geografică, crește spontan pe marginea drumurilor, pe lângă garduri, în pașuni și luminișuri, pe câmpie, la deal și la munte.

Cercetătorii au studiat de-a lungul timpului pătlagina (Plantago major), pentru a afla ce substanțe chimice are în compoziție. Ei au descoperit că planta conține mai mulți compuși chimici activi, printre care flavonoide, polizaharide, terpenoide, lipide și multe alte substanțe. Pătlagina conține și alcaloide, derivați din acizi fenolici, acizi grași, polizaharide și vitamine care contribuie la efectele sale terapeutice specifice.

De la patlagina, în scop terapeutic se folosesc frunzele, bogate în vitamina A, C și K, în mucilagii și tanin, dar și în minerale: calciu, fier, zinc, magneziu.

Grăbește vindecarea rănilor și înțepăturilor de insecte

Pătlagina are în compoziție un anumit factor de creștere epidermic, taninceea ce permite accelerarea procesului de vindecare în cazul rănilor și vânătăilor minore. Se pot folosi frunzele proaspete ale plantei, spălate și lăsate la înmuiat în apă fierbinte. Rana sau leziunea poate fi apoi tamponată cu puțină vată înmuiată în ceaiul de pătlagină, lăsat la răcit în prealabil.

Pătlagina este un remediu excelent și în cazul neplăcerilor cauzate de insecte. Poți aplica, de exemplu, rapid o cataplasmă sau compresă cu pătlagină, pentru a preveni mâncărimile pielii și pentru a împiedica formarea unor zone umflate și înroșite la locul înțepăturii.

Tratează infecțiile urinare

Preparată din frunze tinere, tinctura de pătlagină tratează infecțiile urinare. Frunzele proaspete se pun într-un borcan, fără a fi presate. Peste ele se toarnă alcool alimentar sau chiar țuică de casă, astfel încât să le acopere. Se lasă la macerat 15 zile, vasul fiind agitat de câteva ori pe zi. După ce se strecoară, se păstrează la rece, în sticluțe mici, închise la culoare. Se iau câte 10 picături sau o linguriță diluată în apă.

Sănătatea tractului respirator

Pătlagina susține funcționarea normală a sistemului respirator prin fluidificarea secrețiilor bronșice si eliminarea normală a acestora. Are efect expectorant, emolient, antiinflamator, astringent si diuretic.

Pătlagina ajută la reducerea secreției de mucus din căile respiratorii, ceea ce înseamnă că remediile din această plantă sunt foarte folositoare în tratarea răcelilor, guturaiului, sinuzitei, anumitor forme de alergii cum sunt astmul și rinita alergică sau „febra fânului”.

Scade colesterolul

Pătlagina, sub formă de ceai, scade nivelul de colesterol rău din sânge. Infuzia se prepară dintr-o lingură de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Se ia câte o lingură de ceai la 2 ore, 2 săptămâni.

Combate problemele de stomac

Ceaiul de pătlagină e bun și în caz de ulcer stomacal, având efect hemostatic și cicatrizant. Se folosește și contra gastritei hiperacide sau diareei. Infuzia se prepară din 10 frunze uscate la o cană de apă clocotită. Se beau 3 ceaiuri pe zi.

Utilă în laringite

Frunzele de pătlagină au în compoziție un compus cu proprietăţi antibacteriene şi antitusive. Ceaiul este indicat dacă suferi de bronşită, laringită sau faringită. Peste o lingură de plantă mărunţită se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Preparare și administrare:

Intern:

Pulberea – planta se macina cu o rasnita electrica. Se ia cate o lingurita cu pulbere de patru ori pe zi. Pulberea se tine sub limba sau se mesteca timp de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa.

Maceratul la rece – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa (o cana), se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, iar apoi se strecoara. Se administreaza 3 cani cu macerat pe zi cu 30 minute inainte de masa.

Infuzia – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita (o cana), se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei, iar apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol.

Se administreaza 2-3 cani cu infuzie pe zi cu 30 minute inainte de masa.

Extern:

  • pentru efectul emolient si placut asupra gatului si corzilor vocale se fac spalaturi bucale sau gargara cu macerat sau cu infuzie de planta.

În cazul administrarii indelungate la fiecare 6 saptamani se fac 10 zile de pauza.

Atenție! Conform experților, pătlagina nu are efecte adverse. Însă este posibil ca unii oameni să se confrunte cu diaree și cu hipotensiune arterială atunci când ingerează pătlagină.

Se poate și ca persoanele care au alergii – ca de exemplu alergii cutanate ori alergii alimentare – să fie alergice și la pătlagină.

Este bine ca planta să fie evitată în timpul sarcinii.

Sursa