Ce riști dacă nu speli bine frunzele de salată verde. Câte calorii are salata și 5 beneficii pentru sănătate

Salata verde are foarte puține calorii, dar este bogată în vitamine și minerale importante. Vezi ce beneficii are pentru sănătate.

Salata verde, proaspătă, viu colorată, crocantă, de parcă „ai mușca” o gură de aer de munte, atât de bună e! Dar nu ne limităm azi la gustul acestei plantei, ci detaliem și beneficiile nemaipomenite pe care le are asupra sănătății noastre. Desigur, amintim și de părțile ei negative, care sunt, totuși, puține la număr.

Bogată în apă, vitamine, minerale și fibre, salata verde ar trebui să fie de nelipsit pe mesele noastre, în fiecare zi de primăvară, dar nu numai. Acuma e sezonul ei, e adevărat, și e mult mai gustoasă, dar, din fericire, o găsim pe tot parcursul anului în magazine și tare păcat ar fi să o ocolim. Țineți cont însă că salata cea mai bogată în nutrienți este cea care nu are frunze pătate, vestejite sau fleșcăite. Așa că fii cu băgare de seamă înainte să o pui în coșul de cumpărături!

Salata verde este adesea stropită cu pesticide, așa că este indicat să o cumperi doar din surse bio. Astfel de pesticide pot cauza uneori reacții alergice.

De asemenea, salata verde poate fin contaminată cu bacterii precum Salmonella sau Escherichia coli, care pot provoca tulburări digestive. Din acest motiv, este recomandat să speli foarte bine frunzele de saltă sub jet de apă rece înainte să le consumi. În plus, frunzele de salată pot adăposti și insecte – sigur nu vrei ca acestea să ajungă în salata ta!

Folosește un bol mare pe care să îl umpli cu apă rece. Ia apoi câte o frunză pe rând și scufund-o în apă până te asiguri că apa ajunge în toate pliurile. Lasă apoi frunzele să plutească în bol timp de cel puțin 10 minute. Pe măsură ce se curăță, pământul sau nisipul se vor duce la fundul bolului.

După ce te-ai asigurat că fiecare frunză este curată, salata este gata pentru a fi folosită în preparare.

3 soluții simple, testate, pentru a elimina pesticidele

  • Prima, acceptată la nivel mondial de specialiști, este să spălăm fructele și legume cu un amestec de oțet și apă (o parte oțet, patru de apă). Lăsăm fructele în lichidul acesta câteva minute.
  • Punem bicarbonatul de sodiu și sucul de la o lămâie în apă, apoi adăugăm fructele și legumele. Lăsăm amestecul să acționeze 5 minute.
  • Ultima soluție constă în îndepărtarea cojii (unde e cazul), chiar dacă aceasta conține cei mai mulți nutrienți, ori fierberea fructelor și legumelor.

Salata verde este ideală în curele de slăbire deoarece are foarte puține calorii, dar și ca partea a unui regim alimentare sănătos. În 100 de grame de salată verde se regăsesc doar 15 calorii, motiv important să o incluzi în cura de slăbire.

De asemenea, conține substanțe nutritive importante pentru buna funcționare a organismului (vitamina A și betacaroten, vitaminele K și C, minerale precum calciu, fier, magneziu, potasiu și zinc, dar nu numai).

Valori nutriționale pentru 100 de grame de salată verde:

  • 15 calorii
  • 194 g potasiu
  • 50 g calciu
  • 20 mg magneziu
  • 30 g fosfor
  • 28 mg sodiu
  • 100 mcg acid folic
  • 160 mcg vitamina K
  • 10 mg vitamina C
  • 210 mcg vitamina A

Beneficiile consumului de salată verde:

Previne oxidarea celulară

Consumul frecvent de salată verde ajută la aportul de antioxidanți atât de necesari organismului. Mai multe studii au arătat că antioxidații pot juca un rol important în prevenirea unor boli precum cataracta, Parkinson, AIzheimer sau afecțiunile inimii.

De asemenea, antioxidanții susțin sistemul imunitar și reduc riscul de infecții virale.

Ajută la menținerea sănătății inimii

Nivelul crescut de potasiu din salata verde ajută la echilibrarea tensiunii arteriale și previne instalarea bolilor cardiovasculare.

În plus, vitamina A și C ajută la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge și previn formarea plăcilor de aterom pe vasele de sânge. Acidul folic, la rândul lui, reduce riscul de apariție sau agravarea a afecțiunilor cardiovasculare.

Previne afecțiunile ochilor și reduce inflamațiile din corp

Vitamina A din salata verde poate reduce riscul de afecțiuni oculare degenerative, precum cataracta sau glaucomul. Totodată, salata verde are proprietăți antiinflamatoare și ajută la ameliorarea multor afecțiuni autoimune.

Ajută somnul și previne anxietatea

Compușii din salata verde au proprietăți relaxante și pot induce somnul, dar fără efecte adverse, așa cum este cazul somniferelor. De asemenea, consumul de salată verde poate ține sub control stările anxioase și alte tulburări de natură psihică, inclusiv depresia.

Accelerează metabolismul și ajută la eliminarea toxinelor

Datorită fierului, magneziului și potasiului pe care le conține, sprijină procesul de metabolizare a alimentelor și contribuie astfel la scăderea în greutate. Mineralele din salată ajută, de asemenea, la menținerea echilibrului electrolitic și favorizează eliminarea toxinelor din organism.

Sursa