Ce ne poate afecta rinichii: cum afectează alimentele, tulburările de somn și obiceiurile proaste

Rinichii aparțin organelor excretoare; datorită muncii lor constante, organismul scapă de produsele metabolice, dar dacă sunt bolnavi?

Rolul rinichilor în organism este foarte mare; aceștia nu numai că îndepărtează produsele metabolice solubile în apă, medicamentele și toxinele, ci și reglează tensiunea arterială, ajută la hematopoieza și la sinteza vitaminei D.

Dacă funcția rinichilor este afectată, aceasta duce la tulburări în multe sisteme ale corpului. Au fost identificați o serie de factori care duc la perturbări în funcționarea acestor organe – prezența unor obiceiuri proaste, diverse tulburări de somn, precum și defecte de nutriție sau încălcări grave ale regimului de băut. Cum pot afecta ele funcționarea rinichilor?

Rinichii și munca lor

Datorită faptului că rinichii lucrează continuu și activ de-a lungul vieții, aceștia dispun de o resursă mare care le permite să își schimbe activitatea într-un interval destul de larg. Chiar și îndepărtarea unui rinichi permite unei persoane să trăiască destul de normal, monitorizând starea de sănătate a rinichiului sănătos rămas.

Există însă situații în care, din cauza stilului de viață, a diferitelor patologii și a influențelor negative, funcționarea rinichilor este afectată semnificativ și, uneori, se poate dezvolta o complicație atât de gravă precum insuficiența renală, a cărei eliminare necesită hemodializă sau transplant. Medicii au identificat o serie de factori care afectează negativ funcționarea sistemului excretor.

Influența obiceiurilor proaste

Mulți oameni au obiceiuri proaste care afectează negativ funcționarea sistemului urinar. Astfel, consumul de alcool și fumatul afectează negativ întregul organism, dar rinichii pot avea de suferit în mod deosebit datorită faptului că filtrează și îndepărtează substanțele toxice care provin din dependențe.

Ca rezultat al muncii lor active de a elimina compușii toxici cât mai repede posibil, rinichii sunt foarte încordați și funcționează cu viteză maximă. În consecință, organele își epuizează rapid resursele și se uzează. Consumul de bere, care se bea de obicei în cantități mari, suprasolicita sistemul urinar și contribuie la formarea urolitiazelor.

Datorită vitezei accelerate de excreție a lichidului, sângele se îngroașă, ceea ce perturbă alimentarea cu sânge a țesutului renal. Consumul excesiv de cafea este inclus și în obiceiurile proaste, iar cofeina primită în cantități mari provoacă deshidratarea organismului și încărcare activă a rinichilor. Pentru a preveni patologiile renale, merită să limitați aportul de cafea.

Deficiența de somn și impactul acesteia

Dacă somnul unei persoane este perturbat, este intermitent, prea scurt sau superficial, există insomnie, aceasta afectează și funcționarea rinichilor. Țesuturile renale suferă mai puțin stres pe timp de noapte, ceea ce ajută la regenerarea celulelor și a țesutului renal. Dacă există un deficit de somn, în medie, o persoană doarme cu câteva ore pe zi mai puțin decât ar trebui, iar timpul de odină relativă și reînnoirea țesutului renal scade.

O persoană medie este recomandată să doarmă opt ore, dar acestea sunt cifre medii; fluctuațiile individuale de 1-2 ore sunt acceptabile. Ca urmare a deficienței cronice de somn, metabolismul are de suferit, încetinește, inclusiv funcția rinichilor, ceea ce duce retenția de lichide în organism și edem.

Probleme de nutriție

O dietă rațională și hrănitoare, bogată în anumite componente benefice pentru sistemul excretor, joacă un rol deosebit în menținerea funcției renale. Dacă în dietă există o mulțime de substanțe și produse nocive, se formează defecțiuni pronunțate în funcționarea sistemului excretor.

Dacă este normal ca o persoană să consume cantități în exces de sare și alimente care conțin sare, rinichii sunt supuși unui stres crescut pentru a elimina excesul de sodiu din organism. Prin rinichi este reglat metabolismul apă-sare; aceștia elimină de ioni cu apă.

Nu mai puțin dăunătoare este supraîncărcarea de proteine în timp ce o epuizează în alimentele vegetale. Pe fondul unei încărcături crescute de proteine, rinichii lucrează mai mult, dar în condiții normale proteinele nu se pierd în urină.

Datorită proprietăților sale, poate duce la edem ( crește presiunea oncotică a plasmei ). O dietă bogată în proteine poate amenința dezvoltarea urolitiazei din cauza unei încălcări a capacității de cristalizare a rinichilor pe fondul supraîncărcării lor funcționale.

De asemenea, este periculos să ai mono-diete restrictive, care duc la stres în întregul corp și la suprasolicitarea sistemului urinar. Dietele de ardere a grăsimilor rapide sunt deosebit de periculoase; duc la dispariția capsulei de grăsime din jurul rinichilor care îi ține pe loc.

Acest lucru duce la prolapsul rinichilor cu urodinamică afectată ( ieșire de urină ). În plus, metabolismul se modifică dramatic, se formează produse metabolice intermediare, care trebuie eliminate în mod activ din organism.

Defecte de regim de băut

Pentru sănătatea rinichilor, principalele organe care reglează volumul de lichid din organism, este important un regim de băut complet și adecvat. Supraîncărcarea cu apă, precum și deficiența sa, afectează imediat activitatea rinichilor.

Dacă vorbim de standarde de regim de băut, pentru funcționarea deplină a sistemului urinar, zilnic prin băut trebuie furnizați circa 2 litri de lichid, fără a ține cont de apa care se găsește în alimente. Cu cât alimentele consumate de o persoană sunt mai dense, cu atât vor fi mai puternice schimbările în regimul de băut – volumul lichidului crește proporțional cu densitatea alimentelor.

Dacă rinichii prezintă anumite patologii, procese inflamatorii sau boli metabolice, regimul de băut este ajustat individual, în funcție de gravitatea tulburărilor. Se schimbă și tipul de lichide acceptabile de băut. Așadar, în mod ideal, ar trebui să bei numai apă potabilă curată, necarbogazoasă.

Lichidele zaharoase și sucurile afectează negativ funcționarea rinichilor, precum și consumul de băuturi alcoolice și sucuri concentrate. Ceaiurile decocturile din plante, compoturile și băuturile din fructe și apele minerale de masă pot fi utile pentru băut.

Nu numai alimentația regimului de băut, ci și inactivitatea fizică afectează negativ funcția rinichilor. Pe fondul unui stil de viață sedentar, fluxul de sânge în rinichi scade, activitatea urodinamică scade, ceea ce poate contribui la stagnarea urinei și formarea de pietre în ea. Acest lucru amenință formarea urolitiază.

Sursă