Cazul fetei care a înviat la propria înmormântare în județul Neamț

 tânăra din Neamţ, în vârstă de 20 de ani, a înviat la propria înmormântare, după cum mărturisesc bătrânii de pe Valea Bistriţei.

Chiar dacă incidentul s-a produs în anii 1934-1935, oamenii nu pot uita nici acum acest caz uluitor care i-a marcat. Mai mult, și preotul care a susținut slujba de înmormântare își amintește evenimentul pe care l-a și consemnat într-o carte de povestiri duhovnicești.

Sătenii spun că tânăra ar fi avut un mare păcat pe suflet pe care i l-a destăinuit preotului chiar la propria înmormântare, atunci când a înviat din morți. Fata se iubise cu un cioban iar în urma dragostei dintre ei, femeia a rămas însărcinată. Însă, de frica părinților a făcut avort, astfel nimeni nu a știut până când tânăra nu a înviat pentru a le mărturisi acest lucru.

„Părinte, părinte, vino încoace… nu te teme! „Părinte, părinte, vino încoace … Eu am făcut un păcat mare în viață și m-am rușinat să-l spovedesc. Dar pentru că am avut evlavie la Maica Domnului, ea s-a rugat pentru mine înaintea Mântuitorului și mi-a trimis sufletul în trup, ca să-mi spovedesc păcatul pe pământ, căci pe pământ l-am făcut…”, ar fi spus fata când a înviat.

Întreaga poveste a cazului uluitor care a rămas adânc înrădăcinat în memoria sătenilor din județul Neamț a fost detaliat de Arhimandritul Ioanichie Bălan, în cartea lui „Povestiri duhovnicești”.