Cat de sanatos este sa mananci broccoli

Broccoli este o leguma bogata in nutrienti. Proprietatile benefice ale broccoli includ un efect pozitiv asupra digestiei, sistemelor cardiovasculare, imune, precum si efecte antiinflamatorii si anticarcinogene. Mai mult, broccoli este sarac in sodiu si calorii si nu contine deloc grasimi.

In ce forma este corect si util sa mananci broccoli?

Aceasta leguma este un depozit de nutrienti. Contine vitaminele A, B, E, C, K, PP, potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc, cupru si altele.

Legumele inhiba multiplicarea celulelor canceroase, ajuta la reducerea tumorilor si elimina colesterolul din organism. Merita sa mancati pentru boli cardiovasculare, in special pentru ateroscleroza.

Pacientii cu gastrita, ulcer sau aciditate ridicata a stomacului ar trebui sa sa nu consume brocoli.

Recomandari pentru utilizarea acestei legume:

– nu poate fi prajit. Cu acest tip de tratament termic, va pierde vitaminele. In timpul procesului de prajire, se elibereaza agenti cancerigeni care se acumuleaza in organism;

Aceasta leguma este cea mai bine aburita sau coapta la cuptor. . Cand gatiti cu abur, pierderea de nutrienti este de pana la 20%. Acesta este cel mai optim tip de tratament termic.

Pentru a va aproviziona cu vitamine, trebuie sa mancati 1/3 dintr-un cap de varza pe zi.

In cuptor, leguma trebuie gatita 15-20 de minute. Inainte de coacere, acesta trebuie desfacut  din legatura  peste care se adauga ulei vegetal  ulei vegetal.

Pentru a pregati o salata, aceasta leguma ar trebui sa fie fiarta. Trebuie sa fie gatit nu mai mult de 7 minute, inmuiat in apa clocotita cu sare.

Poate fi consumat broccoli crud?

Da, dar trebuie spalat bine sub apa curenta. Daca leguma nu este gatita, va contine mai multe vitamine. Persoanele care au mancat varza cruda aveau 34% sulforafan (substante care au un efect anticancer) in sange si 4% dupa tratament termic.

Broccoli este un produs dietetic. Daca doriti sa imbunatatiti metabolismul, sa intariti imunitatea si sa imbunatatiti bunastarea, atunci asigurati-va ca il includeti in dieta dumneavoastra.

Sursa