Alimente bogate in antioxidanti

La ce sunt necesari antioxidantii

 Antioxidanti sunt substante chimice implicate in metabolism. Absorb radicalii liberi, incetinesc procesele oxidative si curata corpul de efecte nocive. Ca urmare a proceselor complexe, imbatranirea celulelor este inhibata, bunastarea se imbunatateste, ceea ce afecteaza si aspectul.

Prin urmare, aproximativ 400 mg de antioxidanti pot fi consumati pe zi, pragul maxim este de 1300 mg. Dupa ce a mancat cateva portocale, o persoana va primi aproximativ 700 mg de antioxidanti. In prezenta bolilor cronice, in special a diabetului de tip 2, a problemelor tractului gastro-intestinal, a bolilor autoimune, trebuie sa consultati un medic, deoarece alimentele bogate in antioxidanti declanseaza mecanisme autoimune, pot reduce productia de antioxidanti proprii.

Lista noastra include alimente cu cantitatea maxima de antioxidanti din compozitie.

Fructe de padure

Si mai ales fructe de padure goji, mure, afine, capsuni, zmeura, coacaze, cirese, dud, struguri negri . Continutul de vitamine si minerale din ele este extraordinar: vitaminele A, C, E, acizi fenolici , resveratrol etc. Pe scurt, fructele de padure ajuta organismul in procesele anti-tumorale, antiinflamatorii, scad nivelul zaharului si au un efect pozitiv asupra vederii.

Printre fructele de padure, liderul in antioxidanti este murul; extractul sau este utilizat ca agent antineoplazic si decongestionant. Aportul zilnic de vitamina C se gaseste in doar un pahar de suc de mure. In plus, capsunile reduc colesterolul „rau” si exista mult resveratrol in coaja strugurilor si a dudelor, care are o multime de efecte pozitive, inclusiv antibacteriene, antidiabetice, cardioprotectoare. In acelasi timp, fructele de padure au un continut scazut de calorii, ceea ce inseamna ca este un desert gustos si sanatos.

Fructe si legume

Antioxidanti – legume si fructe galbene, rosii si verzi. Dovleacul, morcovul, portocala, lamaia, caisa, piersica, piperul galben, mango, merele contin polifenoli implicati in activitatea antioxidanta. La fel ca smochinele mov , coacazele negre, prunele, vinetele . Acestea contin un polifenol flavonoid vegetal, care neutralizeaza radicalii liberi, intareste peretii vaselor de sange. Legumele si fructele rosii – rosii, ceapa rosie, rodii, ridichi, ardei, sfecla – sunt bogate in licopen si antociani (prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, osteoporoza tesutului osos, a tumorilor maligne). Varza verde , dovlecei, kiwi, broccoli, sparanghel, varza de Bruxelles, pere – lideri in cantitatea de resveratrol, un inductor al sintezei de antioxidanti naturali din organism.

Leguminoase

Cei mai mari coeficienti pentru proprietatile antioxidante dintre leguminoase se gasesc in fasolea rosie, linte si mazare tanara . Aceste produse curata corpul de toxine, imbunatatesc functionarea organelor tractului gastro-intestinal. Si o cantitate mare de tanini, compusi naturali pentru bronzare, favorizeaza vindecarea ranilor si taieturilor.

Ciocolata neagra

Bogat in minerale si compusi chimici care au un efect benefic asupra bunastarii. De exemplu, ciocolata neagra contine o multime de flavonoide – antioxidanti care ajuta la mentinerea elasticitatii vaselor de sange si tanin – un compus natural de bronzare care imbunatateste vindecarea ranilor si este implicat in protectia antitumorala. Dar exista o avertizare: flavonoidele confera placii un gust amar, astfel incat producatorii sa reduca cantitatea acesteia. Asa ca alegeti un produs de calitate cu peste 75% cacao.

Nuci

Toata lumea stie ca nucile ar trebui sa fie prezente intr-o dieta sanatoasa – ca produs nutritiv si sanatos. Deci, la toate celelalte avantaje adaugam activitatea lor antioxidanta. Migdalele, alunele, fisticul, nucile, arahidele fac o treaba minunata de a curata corpul de radicalii liberi. Acestea contin un element rar coenzima Q10, care nu este produsa in organism si care previne dezvoltarea aterosclerozei, diabetului si a bolii Parkinson. Aminoacizii sunt esentiali pentru construirea structurilor proteice. Cea mai utila nuca este pecanul , contine substante nutritive mult mai mari.

Condimente

Antioxidanti naturali puternici cu multe proprietati benefice – activeaza metabolismul , curata si promoveaza regenerarea pielii. Condimentele sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri ca un agent antiinflamator si bactericid; au fost utilizate pentru a trata o varietate de afectiuni. Cel mai bun antioxidant este ghimbirul. Este cunoscut ca un agent de stimulare a imunitatii care combate umflaturile, inflamatiile si imbunatateste tonusul pielii. Printre liderii in activitatea antioxidanta se numara cuisoare, oregano, rozmarin, cimbru, seminte de in, scortisoara, curcuma, salvie, nucsoara, mustar, anason.

Cacao

Sunt cunoscute proprietatile benefice ale ceaiului verde si ale cafelei naturale . Putina lume stie insa ca cacao este un bun antioxidant .  Pudra de cacao este un adevarat depozit de oligoelemente si vitamine. Este necesar ca sistemul cardiovascular sa functioneze. Spre deosebire de cafea, cacao scade tensiunea arteriala, scade colesterolul si normalizeaza metabolismul.

Ciuperci

Ciupercile contin aminoacidul ergotioneina, care elimina cu succes radicalii liberi. Aminoacidul este implicat in multe procese, inclusiv cresterea rezistentei organismului la multe afectiuni – de exemplu, diabet zaharat, boli hepatice etc.

Sursa