Castraveți murați în sticle de plastic (metoda rece)!

Castraveții pot fi conservați și în sticle de plastic, fără oțet și apă clocotită! Această metodă este potrivită pentru perioadele scurte de păstrare și poate fi aplicată, când nu se găsesc recipiente de sticlă la îndemână. De principiu, conservarea castraveților în sticle de plastic nu se recomandă, deoarece este dificil de aflat compoziția lor chimică. Nu folosiți sticle vechi! Plasticul curat este puțin toxic!

INGREDIENTE:

-castraveți proaspeți (într-o sticlă de 5 litri încap aproximativ 3 kg de castraveți);

-ardei iuți;

-usturoi;

-țelină verde;

-frunze sau rădăcini de hrean;

-frunze de vișin/coacăz/stejar (opțional);

-foi de dafin;

-umbele de mărar (dacă nu aveți fire cu umbele, puteți să le înlocuiți cu semințe de mărar);

-100 g de sare la 1 litru de apă rece (sau 1 kg de sare la 10 litri de apă);

-boabe de piper negru.

De asemenea, aveți nevoie de sticle de plastic, cu volumul de 5-6 litri.

MOD DE PREPARARE:

1.Acoperiți castraveții cu apă rece și lăsați-i să se înmoaie pe parcursul a 3-4 ore. Apoi spălați-i foarte bine.

2.Pregătiți saramura: adăugați sarea în apa rece, respectând proporția indicată mai sus și amestecați foarte bine. Cât timp veți pune celelalte ingrediente în sticle, amestecați periodic soluția rezultată, pentru ca sarea să se dizolve complet.

3.Spălați foarte bine sticla de plastic.

4.Adăugați 2 foi de dafin, 8-10 frunze de vișin/coacăz/stejar, 5 rondele groase de ardei iute (cu tot cu semințe), 3-4 căței de usturoi — tăiați în feliuțe subțiri, 2-3 fire de țelină verde și 1-2 frunze de hrean — tăiate în bucățele, 1-2 umbele de mărar (sau 1-2 lingurițe de semințe de mărar) în sticla pregătită.

5.Adăugați castraveții în sticlă, scuturându-o periodic, ca să-i așezați mai compact. Pe la jumătatea sticlei puteți să mai adăugați câteva frunze de vișin/coacăz/stejar, 2-3 rondele de ardei iute, un fir de țelină verde etc. (între castraveți), după care să continuați să o umpleți cu castraveți.

6.Umpleți sticla cu saramură (sunt necesari 2.7-2.8 litri de saramură pentru o sticlă de 5 litri).

7.Acoperiți-o cu capacul, fără să o închideți ermetic. Puneți-o într-un loc umbrit, așezându-o pe o tavă (în timpul fermentării s-ar putea să există scurgeri de lichid din sticlă). Lăsați castraveții să se mureze pe parcursul a 5-6 zile, până când procesul de fermentare și eliberare de gaze se va termina (dacă vremea este răcoroasă, acest proces poate dura mai mult: 7-8 zile).

8.După ce castraveții se vor mura, scurgeți toată saramura din sticlă. Apoi spălați foarte bine castraveții, umplând de câteva ori sticla cu apă rece și scuturându-i bine conținutul. Trebuie să eliminați tot sedimentul alb din ea.

9.Umpleți complet sticla, în care se află castraveții, cu apă rece: nivelul ei trebuie să corespundă cu marginea superioară a sticlei. Închideți-o ermetic cu capacul.

10.Urmăriți castraveții murați pe parcursul a 4-5 zile. Uneori procesul de fermentare se poate relua și, drept rezultat, sticla se umflă puțin. În acest caz pur și simplu desfaceți puțin capacul, ca să eliminați gazele din recipient, după care iarăși răsuciți-l până la maxim.

11.Apoi puneți sticlele la locul de păstrare. Peste aproximativ 1-2 luni sarea din castraveți va ajunge în apă: drept rezultat, și saramura va fi gustoasă, și castraveții nu vor fi prea sărați.

12.Când veți servi castraveții, puteți să-i scoateți cu furculița pe cei de la suprafață. Apoi tăiați sticla și transferați castraveții într-o caserolă sau borcan. Păstrați-i la frigider.

În rețetă am indicat cantitățile de ingrediente, pe care noi le-am adăugat în fiecare sticlă. Dar nu există o proporție exactă a acestora: ajustați-o după gustul dumneavoastră (puteți să adăugați alte mirodenii: de exemplu, boabe de piper).

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

Preluat : https://retete-usoare.info/