Care sunt beneficiile produselor apicole?

Lăptișor de matca

Lăptișorul de matca este cel mai rar produs din stup. Este o substanța produsa de albinele lucrătoare (doice), datorita sistemului lor glandular. Lăptișorul de matca este o sursa de:

  • vitamina B11 care facilitează buna funcționare a inimii,
  • vitamina B5 care promovează performanta creierului;
  • vitamina B3 care contribuie la buna funcționare a sistemului nervos;
  • vitamina B2 care contribuie la un metabolism energetic bun si la o vedere normala;

Aceste componente ale laptisorului de matca organic ii permit, de asemenea, sa mentina nivelul de globule rosii din organism, sa protejeze ADN-ul, sa limiteze stresul oxidativ, sa reduca oboseala etc.

Propolis

Produs din rășina vegetala a anumitor plante, propolisul este si un produs al stupului. In esența, servește la protejarea stupului de microorganismele care vin din exterior si împiedica infiltrarea acestora. In corpul uman, propolisul stimulează sistemul imunitar si protejează organismul împotriva tuturor tipurilor de infecții bacteriene si virale. Propolisul are si proprietăți antibiotice care ii permit sa atenueze simptomele anumitor boli. Acest produs este folosit pentru a stimula regenerarea pielii, ăntr-un proces de vindecare.

Polen

Folosit in principal pentru hranirea larvelor tinere, polenul de albine este foarte bogat. Compozitia sa il face un aliment utilizat pe scara larga in medicina pe baza de plante, pentru prevenirea si vindecarea mai multor patologii. Polenul intareste vitalitatea si imunitatea organismului.

Miere

Mierea este cel mai cunoscut produs apicol. Este facut de albine si le serveste drept hrana in timpul sezonului de iarna. Mierea este un aliment foarte complet pentru organismul uman, deoarece ofera multe beneficii. Este compus, de exemplu, din fitonutrienti, care servesc la limitarea oxidarii celulare. Mierea are si proprietati antibacteriene, antifungice etc.

Produsele apicole prezentate mai sus au multe beneficii pentru organism. Folosirea lor face posibila prevenirea sau tratarea mai multor boli legate de sistemul digestiv, sistemul nervos, sistemul respirator, sistemul excretor urinar. De asemenea, actioneaza asupra sistemului circulator, hormonal, imunitar, precum si asupra pielii.

De exemplu, produsele apicole pot reduce stresul cronic, pot avea un somn odihnitor si o aparare mai buna împotriva organismelor străine.

Sursa