Când se culeg mugurii de brad și ce poți face din ei

Mugurii de brad sunt renumiți pentru efectele lor benefice asupra aparatului respirator.

Te invităm să descoperi beneficiile lor și câteva rețete medicinale pe care le poți prepara în casă. Află când se culeg și în ce afecțiuni îi poți folosi.

Ce proprietăți au mugurii de brad

În medicina tradițională, mugurii sunt folosiți pentru ameliorarea afecțiunilor respiratorii. Reduc inflamația tractului respirator, calmează tusea și ajută la eliminarea mucusului.

Au proprietăți antiinflamatoare, expectorante, dezinfectante, antimicrobiene și antioxidante. Sunt bogați în vitamina C și flavonoide.

Studiile au arătat că mugurii de brad inhibă diverși patogeni, precum E.coli, Stafilococul auriu, Listeria monocytogenes, Salmonella thypi sau Bacillus cereus.

Se folosesc de regulă sub formă de sirop, ceai, inhalații, tinctură sau băi medicinale.

Când și cum se culeg mugurii de brad

Mugurii de brad sunt de fapt vârfurile tinere ale bradului. Se culeg când sunt fragede și au o culoare verde deschis, spre galben.

Sunt șanse mari să găsiți mugurii de brad primăvara, sau începând cu luna mai și până în iunie.

Locul din care recoltați mugurii de brad trebuie să fie la cel puțin 100 de metri de stradă.

Se recoltează prin ciupire. Vârfurile se ciupesc de ici și de colo, nu toate de pe o singură ramură, pentru a permite copacului să se dezvolte armonios în continuare. Vârfurile rupte nu vor mai crește la loc.

Rupeți vârfurile de pe ramurile din interiorul copacului, care sunt mai aproape de pământ și mai departe de lumina soarelui.

Cum și la ce se folosesc mugurii de brad

Mugurii proaspeți se pot păstra în frigider câteva zile. Dacă aveți spații aerisite și bine ventilate, îi puteți pune la uscat pentru iarnă. Sau îi puteți congela!

Consumați-i ca atare!

Mugurii de brad fragezi pot fi mâncați așa cum sunt. Ajută la dezinfectarea cavității bucale se pot consuma câte 5 muguri, cu un sfert de oră înainte de masă.

Au un gust acrișor și parfumat. Sunt foarte bogați în antioxidanți ( vitamina C și carotenoide și în minerale, magneziu, potasiu ).

Conțin de asemenea o cantitate mare de clorofilă. Această substanță este esențială pentru aprovizionarea celulelor cu oxigen. Clorofila ajută la eliminarea toxinelor din sânge.

Susține creșterea și repararea țesuturilor. Reduce apetitul și menține glucoza din sânge la un nivel optim.

Adăugați-i în salate

Mugurii de brad pot fi adăugați și în salatele fructe. Se potrivesc cu kiwi, portocale, mere și pere. La fel de bine pot fi adăugați în smoothie-urile de fructe.

Folosiți-i în mâncăruri

Mugurii de brad pot fi folosiți ca și condiment pentru diverse preparate culinare, la fel ca rozmarinul. Tocați-i mărunt și puneți-i în supe, tocănițe, paste, sosuri.

Sau puteți face pesto cu muguri de brad, busuioc, semințe de pin ( sau nuci ).

Preparați ceai din muguri de brad

Locuitorii triburilor foloseau mugurii de brad pentru tuse și dureri în gât. În acest scop se pot folosi la prepararea unui ceai calmant pentru gât și sistemul respirator.

Sau puteți pune mugurii de brad în apa de băut. Lăsați-i la măcerat câteva ore. Apa va absorbi substanțele lor benefice și aroma lor.

Faceți sirop din muguri de brad cu miere

Pentru a nu distruge vitamina C și ceilalți C și ceilalți compuși beneficiu din muguri, vă recomandăm să optați pentru metoda de preparare „la rece”.

Tot ce trebuie să faceți este să luați un borcan mare de sticlă sau o oală de lut. Puneți un strat de mugurii de brad de 2 degete, apoi un strat de miere de aceeași grosime.

Alternați celelalte două straturi de muguri și miere până se umple borcanul. Ultimul strat trebuie să fie din miere.

Puneți capacul și închideți recipientul ermetic. Lăsați mugurii la macerat într-un loc răcoros și întunecos timp de 1-2 luni. Dacă folosiți o oală de lut, o puteți îngropa în pământ.

După trecerea perioadei de macerare, strecurați lichidul. Transferați siropul rezultat în sticle bune ( de culoare închisă ).

Faceți tinctură de muguri de brad

Mugurii de brad proaspeți se toacă mărunt și se pun într-un borcan de sticlă. Trebuie să umpleți jumătate de borcan. Completați cu alcool de 90 de grade până la gura borcanului. Închideți ermetic și lăsați la macerat 10 zile.

Strecurați și depozitați tinctura de brad în sticle brune. Se poate consuma câte 1 linguriță, de 3 ori pe zi, diluată cu 1/4 pahar de apă.

În ce afecțiuni se pot folosi mugurii de brad

Tuse și bronșită – se ia câte 1 linguriță de sirop din oră în oră .

Anemie, surmenaj psihic – se iau câte 3 lingurițe de sirop pe zi, timp de 14 zile.

Migrene, vomă – se mestecă bine 4 muguri de brad verzi și se înghit. Sau se bea sirop de muguri de brad cu apă. În cazul migrenelor, se pot face frecții blânde ale tâmplelor și funții cu tinctură de muguri de brad.

Gastroenterită – se administrează câte 1 linguriță de tinctură de muguri de brad, de 4 ori pe zi, care se picură pe o bucată de pâine. Cura durează 12 zile.

Băi cu muguri de brad – se recomandă copiilor bolnăvicioși și slabi; se face un ceai concentrat din 2 mâini de muguri de brad și 5 litri de apă, fierbeți 3 minute; se strecoară și se adaugă în apa de baie.

Contra durerilor articulare se pot aplica cataplasme cu muguri de brad fierbinți. Se lasă să acționeze jumătate de oră.

Este bine de știut că molidul are proprietăți similare bradului și poate fi folosit în același mod și scop.

Sursă