Busuiocul sfânt – o plantă excepțională în diabet

Busuiocul sfânt – cunoscut și sub numele de „busuioc indian” sau „tulsi”– este o plantă utilă în bolile cu care se confruntă omul de azi, cauzate de un stil de viață nesănătos.

Acesta acționează ca un adaptogen, adică ajută organismul să facă față mai ușor factorilor de stres biologic, psihologic, chimic și așa mai departe.

Stilul de viață modern este marcat de un nivel crescut de stres, datorat asaltului tehnologiei și agriculturii industriale. Expunerea la radiații, poluanți, toxine, pesticide, plasticuri și alte substanțe nocive a crescut foarte mult în ultimele decenii.

Viața actuală este comodă și mai facilă, însă oamenii sunt tot mai bolnavi și mai fragili. Principalele cauze de boală și deces din lume sunt greșelile stilului de viață.

Suntem martorii și victimele unei epidemii adevărate de diabet, obezitate, demență, depresie, cancer, boli cardiovasculare.

Consumul crescut de zahăr și dulciuri, alcool, sare, grăsimi trans, tutun și alcool contribuie în mare parte la apariția acestor boli.

Plantele medicinale cu efect adaptogen sunt de un real ajutor. Busuiocul indian (Ocimum sanctum) are efecte pozitive asupra stresului fizic, chimic, metabolic și pshiologic.

Studiile au arătat că tulsi protejează organele și țesuturile de stresul chimic cauzat de poluanți și metale grele, de stresul cauzat de suprasolicitarea fizică și mentală, de expunerea la frig și zgomot.

Mai mult decât atât, busuiocul sfânt contracarează stresul metabolic. Contribuie la reglarea tensiunii arteriale, a zahărului și lipidelor din sânge.

Această plantă se adresează de asemenea funcțiilor cognitive și sistemului nervos. Stimulează memoria, previne anxietatea și depresia.

Este utilă și în prevenirea infecțiilor, grație proprietăților sale antimicrobibiene cu spectru larg. Tulsi co

combate diverse tipuri de patogeni. Poate fi folosit intern, dar și ca dezinfectant de mâini, apă de gură, purificator al apei sau conservant alimentar.

Persoanele care suferă de diabet, obezitate sau alte afecțiuni din spectrul sindromul metabolic pot beneficia de pe urma consumului de tulsi.

Acesta acționează împotriva diabetului pe mai multe căi:

  • scade concentrația zahărului din sânge
  • corectează nivelurile crescute ale grăsimilor din sânge
  • îmbunătățește profilul lipidelor
  • previne creșterea în greutate
  • previne hiperglicemia, hiperinsulinemia, hipertrigliceridemia și rezistența la insulină
  • protejează ficatul și rinichii de daunele metabolice provocate de glicemiile mari.

Experimentele pe animale au arătat că busuiocul sfânt protejează organele și vasele sangvine de ateroscleroza provoacă de o dietă bogată în grăsimi.

În studiile umane, tulsi a redus nivelul tensiunii arteriale, glucozei și lipidelor din sânge. La pacienții cu diabet de tip 2, această plantă atenuează simptomele de diabet.

Busuiocul indian are efecte metabolice multiple:

  • protejează celulele pancreatice, ficatul și rinichii de daunele radicalilor liberi;
  • ajută la sinteză acidului biliar hepatic;
  • reduce acumularea de grăsimi în ficat;
  • crește secreția de insulină și acțiunea insulinei;
  • scade nivelul hormonului de stres;
  • atenuează inflamația.

Acțiunea antiinflamatoare a acestei plante este comparabilă ce cea a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, precum Ibuprofen, Naproxen, Aspirină sau Indometacin.

Sursa