Băile binefăcătoare la picioare sunt indicate în multe afecțiuni.

Potrivit cărților vechi de medicină, „picioarele sunt pentru om precum rădăcinile pentru arbori. Copacul se usucă dacă rădăcina lui «sărăcește», iar omul, dacă îi slăbesc picioarele, îmbătrânește“.Crezi sau nu, băile de picioare îți oferă mai mult decât o relaxare profundă, ele pot alina diverse dureri, nu doar pe cele de picioare: de cap, de dinți, de gât, de spate, de articulații, crampele abdominale. Mai mult, prin efectul termic, se stimulează activitatea celulelor albe din sânge, întărindu-se astfel sistemul imunitar.Băile de picioare sunt indicate și în sindromul picioarelor reci, răceală, gripă, tuse, congestie toracică, greață, boli inflamatorii pelvine, probleme hepatice, hemoroizi, probleme cu prostata, insomnie, stres.

Contraindicații

Nu chiar oricine poate profita de avantajele băilor de picioare. Procedura este contraindicată în caz de diabet insulinodependent (apa poate avea maximum 39ºC), boala Buerger (provoacă formarea de cheaguri de sânge), arterioscleroză, tromboză, pierderea sensibilității la nivelul picioarelor.

Procedura pas cu pas

Ai grijă să fie suficient de cald în camera unde vei aplica procedura. Dacă e nevoie, învelește-ți partea superioară a corpului cu o pătură ca să nu-ți fie rece.

Folosește un lighean mare, în care cufunzi atât tălpile, cât și gleznele.

Apa să aibă o temperatură de 43-46°C (verifică temperatura cu un termometru de baie). Pe măsură ce apa din lighean se răcește, adaugă apă fierbinte. Poți crește temperatura până la 49ºC, dacă tolerezi.

Dacă ai febră mai mare de 38ºC sau ai început să transpiri, pune-ți o compresă rece pe cap.

Baia poate dura între 10 și 30 de minute, după cum e nevoie sau cum te simți.

După ce scoți picioarele din apă, clătește-le cu apă rece și șterge-le bine cu prosopul. Pune-ți șosete călduroase și odihnește-te în pat măcar 30 de minute. Ai grijă să bei multă apă!

Iată câteva rețete de băi de picioare terapeutice.

Răceală, dureri de gât

Ca să grăbești vindecarea unei răceli, gripe sau bronșite, să alini o durere de gât sau de cap, fă o baie cu făină de muștar. Adaugă 150 g de făină de muștar în puțină apă rece. Lasă amestecul să stea 15 minute, apoi toarnă pasta în patru litri de apă caldă (nu peste 40ºC, fiindcă muștarul se inactivează). Ține picioarele în apă 10-15 minute, adăugând apă caldă la nevoie.

Dacă nu ai făină de muștar, poți folosi cu succes sarea de mare grunjoasă: zece linguri la fiecare litru de apă.

Micoza piciorului

În apa caldă din lighean adaugă 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu. Baia combate micoza piciorului, dar ajută și la vindecarea bășicilor, calmează mâncărimile, înmoaie pielea îngroșată de pe călcâie. Băile cu bicarbonat nu înlocuiesc medicația antimicotică recomandată de medic, ci o completează.

Dureri articulare

Băile cu piper Sichuan alungă frigul din corp, calmează durerile de articulații, ajută corpul să lupte cu microbii, combat mâncărimile, dezumflă picioarele. Pune în lighean o lingură de piper și patru linguri de sare de mare și adaugă apă cât de fierbinte suporți. Stai cu picioarele în apă 30 de minute. Dacă te dor și genunchii, înmoaie un prosop în aceeași apă și pune-l pe genunchi.

Insomnie, anxietate

Cufundarea picioarelor în apă caldă cu 30 de minute înainte de culcare îți relaxează trupul și mintea, elimină stresul, tensiunea musculară și mentală, anxietatea, mânia, tristețea, te ajută să dormi mai bine. Varsă în apa caldă câteva picături de ulei esențial de lavandă, mușețel sau bergamotă.

Detoxificare

Pune în puțină apă 100 g de argilă de bentonită, amestecând bine cu lingura de lemn sau plastic (nu metal!) până se omogenizează. Adaugă argila și 100 g de sare Epsom (sare amară) în apa din lighean și stai cu picioarele în ea 20 de minute. Căldura dinamizează circulația sângelui în vasele de la suprafața pielii, iar argila și sarea amară scot toxinele, care sunt eliminate prin piele și transpirație. 

Frumusețea… la picioarele tale!

Îți transpiră picioarele abundent? Cufundă-ți picioarele într-un decoct călduț de frunze de dafin (două linguri de plantă la un litru de apă).

Pielea de pe călcâie, tălpi și degete este foarte uscată? Amestecă într-un lighean (fără apă) o cană cu ulei din germeni de grâu, trei lingurițe de argilă albă și o lingură cu semințe de in. Masează picioarele cu această mixtură, insistând asupra zonelor mai dure. Apoi toarnă apă și cufundă-ți picioarele pentru cinci minute. Clătește la final cu apă călduță.

Ca să-ți relaxezi picioarele obosite și să reduci calozitățile, pune în apa din lighean sucul unei jumătăți de lămâie, 125 ml de lapte și două linguri de ulei de măsline. Stai cu picioarele în apă 10-15 minute.

Preluat: https://sfaturi-idei-si-povesti-despre-viata.ro/