Apa cu lămâie dimineața: beneficii și contraindicații

Cati dintre voi au auzit ca ajuta daca bei apa cu zeama de lamaie dimineata? Sunt sigura ca multi. Eu una am citit o multime de articole pe internet pe aceasta tema. Insa voi ati aflat de ce este bine sa bei apa cu lamaie dimineata? Ce beneficii ar putea avea acest obicei? Care sunt instructiunile si contraindicatiile? Ei bine, m-am documentat temeinic si voi incerca sa va ofer raspunsurile la toate aceste intrebari.

E bine sa bei apa cu lamaie dimineata , asta daca doriti sa beneficiati de toate avantajele si beneficiile acestei bauturi simple pe care le ofera organismului vostru.

Cum se bea apa cu lamaie dimineata – regulile de urmat

Exista niste reguli care trebuie respectate. Nu este suficient sa iei un pahar cu apa si sa storci niste lamaie. Iata instructiunile:

  • Trebuie bauta imediat ce v-ati trezit
  • Se bea pe nemancate
  • Apa trebuie sa fie calduta
  • Este nevoie de suc de lamaie nu de alte substituente
  • Lamaia sa fie proaspat stoarsa
  • Bautura trebuie bauta imediat dupa ce a fost preparata

Recomandari : lamaia trebuie sa fie coapta si provenita din culturi ecologice, lamai bio netratate cu pesticide, alte substante chimice sau ceara. Daca nu va place gustul si vi se pare mult prea acra puteti adauga putina miere in apa cu lamaie

Exista o intrebare pe care si-o adreseaza multa lume: Cat timp trebuie sa bei apa cu lamaie? Toata viata?

In niciun caz. Ar fi un abuz total. Aceasta dieta cu lamaie este bine sa se urmeze la schimbarea dintre anotimpuri intr-o cura de aproximativ 20 de zile, atunci cand suntem stresati o data la doua zile, atunci cand am abuzat prea mult de bautura si mancare si ne simtim foarte balonati timp de 3 zile la rand iar daca nu aveti nicio problema cu gustul acestei bauturi puteti bea in fiecare dimineata timp de o saptamana in fiecare luna.

Proprietatile si beneficiile lamaiei

In primul rand de ce lamaie si nu portocale sau grapefruit?

Lamaia contine cantitati mari de :

  • Acid citric
  • Citrat de calciu si de potasiu
  • Saruri minerale
  • Oligoelemente precum: fier, fosfor, magneziu, cupru
  • Vitaminele B1, B, B3, si C;
  • Caroten.

Lamaia are proprietati antiseptice, antibacteriene si antitoxine de aceea ea este buna pentru:

  • Intarirea sistemului imunitar
  • Tonifierea intregului organism – de la inima si pana la vene in intreg sistemul nervos.
  • Stimularea diurezei
  • Incetinirea procesului degenerativ al articulatiilor
  • Mineralizarea organisumului si alcalinizarea lui
  • Combaterea anemiei
  • Favorizarea secretiilor gastro intestinale;

Remediile pe baza de lamaie sunt recomandate persoanelor care sufera de anemie, reumatism, bronsita, diabet, indigestie, calculi, gripa si hipertiroidism.

De ce lamaia are un efect alcalin?

Acizii din care este compus sucul odata ajunsi in organismul nostru sunt supusi unei reactii bazice. Sarurile se oxideaza si rezulta carbonati si bicarbonati de calciu si potasiu care favorizeaza alcalinizarea sangelui.

Este adevarat ca lamaia ajuta la slabit?

Da, lamaia regleaza metabolismul si ajuta digestia, de asemenea apa cu lamaie ajuta intestinele sa functioneze in parametri normali. Asa cum am spus si mai devreme sucul de lamaie favorizeaza diureza si detoxifierea organismului. 

Cum se prepara apa cu lamaie dimineata?

De indata ce v-ati trezit , pe stomacul gol, incepeti sa va pregatiti bautura cu apa si lamaie.

Luati un vas. Turnati apa si incalziti-o pana la o temperatura tolerabila. Luati vasul de pe foc si turnati apa intr-o cana. Stoarceti apoi o lamaie de dimensiune medie insa cu multa zeama. Sucul strecurat, fara pulpa si seminte, turnati-l peste apa din cana si amestecati. Beti imediat. Dupa zece minute puteti servi micul dejun fara nicio problema.

Trebuie sa va previn ca la prima inghititura veti avea un adevarat soc insa va pot asigura din proprie experienta ca dupa un anumit timp va veti tolera gustul. Ca sa va obisnuiti mai usor puteti sa incepeti treptat. Adica la inceput folositi doar cateva lingurite de zeama de lamaie, apoi o jumatate de lamaie si tot asa pana ajungeti la o lamaie intreaga. Daca chiar nu suferiti lamaia puteti adauga si putina miere. Aceasta ii va schimba gustul facand bautura mai dulce.

Beneficiile apei cu lamaie dimineata

  • Si iata ca am ajus si la o lata intrebare : De ce se bea apa cu lamaie?
  • Sunt foarte multe motive bune pentru care ar trebui sa beti dimineata un pahar de apa calda cu lamaie;
  • Apa cu lamaie face o adevarata spalare a organismului : a rinichilor , a ficatului si a tractului gastro -intestinal;

Purifica organismul: ajuta la eliminarea toxinelor mai ales prin diureza. De asemenea apa calda accelereaza metabolismul care va arde mai multe grasimi si calorii;

Alcalinizarea sangelui ajuta la lupta impotriva degenerarii articulatiilor reducand inflamatiile cauzate de nivelul ridicat al acidului uric si echilibreaza PH-ul organismului;

Stimuleaza sistemul imunitar: apa cu lamaia intensifica functionarea globulelor albe , de asemenea lamaia este bogata in vitamina C care ajuta la combaterea gripei;

Ajuta la reglarea presiunii arteriale si activitatea sistemului nervos datorita continutului de potasiu;

Ajuta la scaderea in greutate pentru ca stimuleaza metabolismul;

Favorizeaza activitatea gastrica, mai exact ajuta sa digeram mai bine mancarea, scade aciditatea si arsurile stomacale si stimuleaza producerea bilei

Este benefica pentru piele datorita continutului ridicat de vitamina C;

Este racoritoare: improspateaza corpul si respiratia, ajuta la combaterea infectiilor gurii , a gingivitei si a aftelor bucale;

Ajuta la reducerea apetitului: este un bun aliat impotriva poftei de mancare crescute, a oboselii, a stresului, depresiei, deshidratarii si ceea ce sunt convinsa ca nu stiati : stimuleaza activitatea creierului si creativitatea.

Ajuta la combaterea afectiunilor pulmonare, a tusei cronice, reduce mucusul si disconfortul dat de gatul rosu sau raceli.

Are proprietati anti tumorale: se pare ca apa cu suc de lamaie previne raspandirea celulelor canceroase si a radicalilor liberi.

Stimuleaza activitatea intestinala asigurand o stare buna in intregul organism.

Apa cu lamaie: indicatii, contraindicatii si sfaturi

Mai jos voi incerca sa ofer raspunsul la niste indoieli pe care le avem cu totii inainte de a incepe aceasta cura cu lamaie:

In primul rand aveti grija la temperatura apei, aceasta trebuie sa fie calduta NU fierbinte!

Acidul citric nu este cel mai bun prieten al smaltului dintilor deci aveti doua variante: fie beti bautura cu ajutorul unui pai fie imediat dupa ce ati baut-o va spalati pe dinti.

Nu adaugati niciodata zahar sau indulcitori artificiali, doar miere si aceea ar fi bine sa fie ecologica insa cel mai indicat este sa consumati bautura ca atare.

Se poate bea apa cu lamaie in caz de gastrita? Reactia variaza de la organism la organism, cel mai recomandat ar fi sa evitati aceasta bautura sau sa va adresati medicului dvs. pentru o opinie avizata.

De ce apa nu poate fi rece? Pentru ca socul termic ar fi prea mare pentru organism

Se poate bea doar suc de lamaie fara apa? Nu, in niciun caz. Combinarea acestuia cu apa il face mult mai putin agresiv.

Este recomandata in caz de reflux acid adica in caz de boala de reflux gastroesofagian? NU.

Se poate bea apa calda cu lamaie in timpul sarcinii? Neaparat inainte de a face acest lucru ar trebui sa va adresati medicului dvs..

Pot sa mananc imediat dupa? Nu, cel mai bine ar fi sa asteptati cel putin 10 minute si sa nu beti cafea care va anula beneficiile si proprietatile apei cu lamaie.

Daca nu puteti bea apa cu lamaie dimineata, ceaiul de nalba este un inlocuitor la fel de efficient.

Sursa