Alimente și ceaiuri care ne pregătesc pentru iarnă. Iată cum îți protejezi organismul în mod natural

O multitudine de factori, aflați mai mult sau mai puțin sub controlul nostru, fac ca răcelile și gripele să devină un fapt comun în viața noastră, mai ales la schimbarea de anotimp. Știm că oricum organismul nostru nu ne lasă la greu; își mobilizează tot arsenalul combatant dar, ca în orice luptă, de fiecare dată vor exista și pierderi.

De aceea, e mai bine să rezolvăm conflictul cu microbii și virușii pe cale diplomatică și să ne păstrăm armata intactă, pentru războaiele cu adevărat neprevăzute. Măsurile strategice care favorizează menținerea unui sistem imunitar puternic sunt hrana corespunzătoare, aerul curat, eliminarea factorilor de stres, renunțarea la vicii, somnul suficient și evitarea, pe cât posibil, a medicamentelor de sinteză ( în special a antibioticelor!).

Dar dacă nivelul de stres sau calitatea aerului pe care-l respirăm nu stau întotdeauna în puterea noastră de control, alegerea unei alimentații corecte este numai a noastră.

Hrana vie, naturală și cât mai puțin prelucrată ne întărește în mod sigur sistemul imunitar, armata organismului nostru, și ne găsește pregătiți pentru iarnă. Iată câteva alimente pe care ar trebuisă le consumăm cu precădere în perioadele premergătoare răcirii accentuate a vremii:

  • Usturoiul și ceapa: conțin quercitină și foarte mulți compuși ai sulfului, cu acțiune puternic antibiotică. Spre deosebire de antibiotice de sinteză, usturoiul, consumat regulat, nu dă rezistență bacteriană la acești compușii ( bacteriile devin rezistente doar în cazul inoculării repetate a unei singure substanțe, sau a unei singure formule, cu 2-3 substanțe).
  • Ardei grași, capia și paprika: conțin din bulșug vitamina C și provitamina A, care, printre multe ale calități, măresc rezistența la infecții.
  • Fructele de pădure: sunt foarte bogate în vitamina C și în pigmenți antioxidanți. Liderii cap de serie sunt coacăzele negre și murele, care conțin resveratrol, o substanță puternic antioxidantă și anticancerigenă.
  • Citricele ( în special kiwi, grepfrutul roz și lămâia): sunt și ele renumite prin cantitatea mare de vitamină C conținută. Prin urmare, măresc rezistența corpului nostru la bolile specifice lunilor de iarnă.
  • Mierea: conține o largă paletă de enzime, minerale și vitamine benefice. Cele mai indicate sunt mierea de mană ( de sevă ) și mierea de tei. Sfat: amestecați bine 400 g de miere cu 3 lingurițe de scorțișoară. În fiecare dimineață, la sculare, dizolvați 2-3 lingurițe din acest amestec într-o cană de ceai cald ( nu fierbinte ) de pătlagină ( un antibiotic natural de top ), de ceai verde sau chiar de apă simplă. Vă ferește sau, după caz, vă vindecă de tuse, sinuzită și răceală. Vitaminele și fierul din mierea de albine înarmează leucocitele în lupta cu virușii și bacteriile dăunătoare.
  • Tinctura de propolis: este cel mai puternic antibiotic natural cunoscut și printre cele mai bune remedii naturale într-o serie largă de afecțiuni. Cu ajutorul ei se poate întări imunitatea și se pot trata răceli, anexite, cistite, dureri în gât, tuse, uscată. hipertensiune sau infecții urinare. Produsul se găsește la orice magazin de tip Plafar, iar prețul este accesibil oricui.
  • Ouăle ( doar fierte moi ): conțin un complex de aminoacizi, vitamina A și zinc în cantitate mare. Zincul este un mineral crucial în menținerea integrității membranei celulare și în întărirea sistemului imunitar, având acțiune antiinfecțioasă și antitumorală; activează sinteza insulinei, precum și procesele de detoxifiere pentru eliminarea unor compuși chimic poluanți. Mult zinc obțineți, de asemenea, mâncând nuci, germeni de grâu și usturoi.

Hidratarea cu lichide calde este o altă metodă eficientă de a face față anotimpului rece. Iată și câteva ceaiuri recunoscute în medicina populară drept întăritoare în lupta cu efectele frigului:

  • Ceai de măceșe: Fructele de măceș sunt apreciate pentru conținutul lor bogat în vitamina C și în cantități mai mici, de vitaminele A, B1, B2, PP și K. Ceaiul de măceșe poate fi pregătit din1-2 lingurițe fructe uscate ( fără semințe ) la o cană cu apă fiartă ( 250 ml ). Întărește imunitatea organismului și-l ajută să reziste agresiunilor iernii.
  • Ceai de afine: Afinele au câteva calități terapeutice foarte de lăudate de specialiști. Datorită conținutului ridicat în antioxidanți, ele cresc imunitatea, ajutând organismul să prevină infecțiile și răcelile, întăresc pereții vaselor de sânge, având și un rol de protecție cardiovasculară. O cană de ceai de afine din două lingurițe de fructe uscate și 200 ml apă fierbinte poate face minuni.
  • Ceaiul de soc: Infuzia din flori de soc provoacă o transpirație intensă și ajută la eliminarea toxinelor. În amestec cu flori de tei sau cu o linguriță de bitter suedez, este un bun adjuvant în tratarea afecțiunilor căilor respiratorii: gripă, bronșită, viroze. În sezonul rece, calmează durerile reumatice, guta, artrozele, artritele, sciatica, nevralgiile de trigemen și intercostale. Ceaiul se prepară din 2 lingurițe cu flori de soc uscate 200 ml de apă fiartă. Cana se acoperă timp de 10 minute și se lasă la infuzat. Ceaiul se bea fierbinte, neîndulcită, de 3 ori pe zi. Datorită proprietăților lui laxative, este indicat și persoanelor care vor să scadă în greutate sau care suferă de constipație cronică ( ceaiul de soc este un laxativ ușor, care nu creează dependență ).
  • Ceaiul de cătină: Fructul de cătină are de două ori mai multă vitamina C decât citricele. În fructele coapte, conținutul depășește 400 – 800 mg la 100 mg suc proaspăt. Dar cătina nu se mândrește doar cu conținutul bogat în vitamina C, ci mai mare și multe alte vitamine precum; A, B1, B6, B9, E, K, P și F. Așa că, beți cu încredere seara, înainte de culcare, o cană cu ceai de cătină, din fructe uscate.

Sursa