Alimente bogate în probiotice. Află care sunt!

1. Ceaiul Kombucha

Kombucha este un tip de ceai fermentat, faimos pentru conținutul său foarte generos de bacterii beneficie. Băutura este folosită de secole întregi pentru creșterea nivelului de energie, îmbunătățirea stării de spirit și pierderea kilogramelor în plus. Întrucât furnizează o concentrație mare de probiotice, nu este recomandat persoanelor predispuse la candidoză.

2. Varza murată

Un preparat foarte popular în bucătăria tradițională românească, varza murată este totodată și o sursă excelentă de probiotice, fiind pregătită prin fermentație, cu ingrediente naturale. Culturile vii în acest aliment pot fi utile și în reducerea simptomelor alergice. Varza murată este o sursă excelentă de vitaminele B, A, E și C, însă este recomandat să o consumați în cantități moderate, din princina conținutului ridicat de sare.

3. Iaurtul

Poate ca cel mai cunoscut aliment asociat cu supliment probiotice în organism este iaurtul, în special cel preparat în casă, din maia bogată în culturi vii. Evitați sortimentele de iaurt din magazinele care conțin sirop de porumb bogat în fructoză, îndulcitori artificiali și arome sintetice, care vă aduc mai multe deservicii sănătății, nicidecum o porție importantă de bacterii bune.

4. Supă japoneze cu miso

Acest tip de supă folosit ca remediu natural în medicina tradițională japoneză este un bun reglator digestiv, fiind preparat din secară fermentată, fasole, orez sau orz și o lingură de miso – o pastă obținută din amestecul boabelor de soia cu orez, orz, drojdie, sare și apă.

Toate ingredientele din pasta miso sunt lăsate la fermentat în butoiase de lemn, e perioade ce variază de la câteva luni ( pentru o pastă mai dulceagă ) până la doi ani ( pentru un gust mai puternic ).

5. Chefirul

La fel ca iaurtul, chefirul este un produs lactat bogat în lactobacili bacterii bifidus, ce contribuie la menținerea sănătății tractului digestiv. Același aliment este și o sursă generoasă de antioxidanți, câtă vreme este consumat în formă organică artificiali și alte arome sintetice.

6. Laptele bătut

Laptele bătut intră și el în lista alimentelor care asigură un aport important de probiotice, datorită culturilor vii adăugate pentru fermentarea zaharurilor din lapte. Când este adăugat în rețete ce necesită prelucrare termică, laptele bătut îți pierde însă proprietățile probiotice.

7. Brânza de vaci fermentată

Grație conținutului său de bacterii lactice probiotice, brânza de vaci fermentată are un rol benefic în întreținerea intestinului uman. Acest aliment furnizează culturii vii de L. acidophilus and B. bifidum, precum și alte tulpini de culturi lactice.

8. Amestecul coreean Kimchi

Un preparat coreean agreat la scara largă este Kimchi, format din varză murată amestecată cu alte ingrediente precum fulgii de ardei iute, ghimbir și ceapă. Acest mix, în stare proaspătă ( nu și cel conservat ) , este bogat în probiotice.

9. Lapte de soia

Boabele de soia au, în formă naturală, câteva proprietăți probiotice, însă sortimentele moderne de lapte de soia conțin și culturi vii de bacterii sănătoase adăugate. Verificați eticheta produsului asigurați-vă care are tipărit mesajul culturi active.

10. Laptele cu probiotice

Un produs nou pe piața alimentară, laptele cu probiotice poate fi și el o sursă importantă de bacterii bune. Unele cercetări au concluzionat că acest aliment fortificat poate să cauzeze balonare și eructații copiilor și persoanelor vârstnice.

11. Ciocolata neagră

Ciocolata neagră s-a înscris de ceva vreme în lista alimentelor benefice sănătății, câtă vreme are o concentrație cât mai mare de cacao și un conținut cât mai mic de zahăr sau îndulcitori sintetici. În afară de aportul sau bogat de antioxidanți și efectul de energizare, ciocolata neagră se mai remarcă și prin probiotice pe care le furnizează organismului. Acest desert poate fi cu adevărat benefic sistemul digestiv.

12. Microalgele

Microalgele precum chlorella și spirulina ( Spirulina platensis ), sunt utilizate ca ingrediente pentru sucuri naturale cu numeroase proprietăți curative. Conținutul lor de probiotice vii le ajută să fie și un adjuvant excelent în menținerea sănătății digestive, dar și în întărirea sistemului imunitar.

13. Castraveții murați

Deși au în compoziție multă sare, adăugată în procesul fermentației, castraveții murați sunt sănătoși prin prisma probiotice care ajung în organism în urma consumului. Adăugați câteva felii din aceste murături sandwich-urilor, pentru un plus de gust, dar și bacterii sănătoase.

14. Măsline în saramură

Un aliment excelent pentru suplimentarea porției zilnice de probiotice sunt măslinele în saramură, întrucât absorb toate culturile vii care fermentează în lichidul special. Adăugați-le în salate, în toppingul pentru pizza sau consumați-le ca gustare, alături de brânza de vaci fermentată.

Sursă