Adevărul despre GLUTEN. Este periculos sau nu?

Glutenul este o familie de proteine care se găseşte în anumite cereale. Cele două proteine principale din gluten sunt glutenina şi gliadina. Însă responsabilă pentru majoritatea efectelor negative asupra sănătăţii este gliadina. Când făina din grâne este amestecată cu lichid, proteinele de gluten formează o consistenţă asemănătoare lipiciului, iar astfel aluatul devine elastic şi pâinea creşte în volum atunci când este coaptă.

Majoritatea oamenilor nu prezintă nici un simptom advers la consumul de gluten, însă, pentru unii, acesta poate fi o adevărată problemă. În cazul persoanelor care suferă de boală celiacă (intoleranţă la gluten), sistemul imunitar atacă glutenul, considerându-l o substanţă toxică, şi, auxiliar, căptuşeala intestinului subţire. Desigur, această reacţie duce la inflamarea peretelui intestinal, provocând deficienţe de asimiliare (nutritive), anemie şi tulburări digestive severe.

Printre cele mai comune simptome ale bolii celiace se numără: balonarea, diareea, constipaţia, cefaleea, oboseala, erupţiile cutanate, depresia şi scăderea în greutate. În cazul altor persoane, boala se poate manifesta prin oboseală sau anemie, ceea ce o poate face dificil de diagnosticat. Pentru a depista boala celiacă, se efectuează teste clinice, care constă în analize de sânge şi biopsii intestinale. 

Deşi nu există o părere unanim acceptată de specialişti, există multe persoane care au urmat dieta fără gluten, fără a suferi de boala celiacă, şi au constatat o îmbunătăţire a stării de sănătate. Însă este necesar ca această dietă să fie urmată la sfatul unui nutriţionist, pentru a avea un plan alimentar, altfel pot apărea carenţe nutritive. De asemenea, multe dintre produsele cu simbolul „fără gluten“ nu sunt neapărat mai sănătoase. Nutriţioniştii spun că multe dintre ele pot avea prea puţine vitamine şi minerale, iar în compoziţia lor se pot regăsi mai multe E-uri.