„Dacă ai borș cu slănină și pâine de secară, poți trăi până la o sută de ani”, a spus bunicul.

Majoritatea oamenilor simt intuitiv de ce produse are nevoie organismul la un moment dat.

Dacă te asculți pe tine însuți, pe sentimentele tale, atunci poți mânca gustos, echilibrat și bazat pe nevoile tale specifice.

Din păcate, acum există anumite dificultăți în alegerea produselor, deoarece consumului excesiv de alimente rafinate, procesate și chiar și cu potențiatori, nu stochează capacitatea de a gusta și de a ne bucura de produs. Începe să-și dorească mâncare nedorită, mai multe sosuri și condimente pentru a-și satura papilele gustative.

Dar în timpul vieții bunicului meu, nu au existat produse nenaturale. Totul avea gustul bogat obișnuit și aroma de neuitat.

Bunica gătea mereu borș la cină.

Un atribut obligatoriu a fost ceapa tocată, căței de usturoi, slănină și pâine de secară – mâncarea preferată a bunicului… Și a mea până astăzi.

Pâinea de secară ( popular neagră ) este un depozit de utilitate pentru corpul uman:

  • produs natural cu conținut scăzut de calorii format din făină de secară, aluat și sare;
  • ca parte a vitaminelor B; E;
  • boabe de secară sunt bogate în iod;
  • conține un aminoacid esențial – lizina;
  • minerale;
  • acizi organici;
  • fibre alimentare;
  • acizi grași saturați.

La pâinea de secară, beneficiile sunt de 5 ori mai mari decât la grâu. Doar felii acoperă 30-50% din necesarul de vitamine al organismului, 60-80% pentru minerale, precum și necesarul zilnic de fibre ( 20-30g ). Fibrele alimentare conținute de pâinea de secară dă o senzație de sațietate, deși produsul este considerat sărac în calorii.

Borșul este un fel de mâncare universal ca parte a multor legume, ierburi, leguminoase, care au un efect pozitiv asupra corpului uman. Sfeclă, ceapă, morcovi, cartofi, roșii, fasole – fiecare gospodină are propria rețetă, dar concentrația de vitamine și minerale este destul de mare.

Produs de origine animal, care conține grăsimi saturate și nesaturate, vitamine liposolubile (A,D,E), minerale.

  • De exemplu, acidul arahidonic este extrem de important pentru buna funcționare a creierului, rinichilor, ficatului și inimii.
  • Grăsimile sunt implicate în sinteza unei substanțe care căptușește filmul de pe plămâni ( surfactant ), făcându-i elastici și capabili să treacă oxigenul.
  • Omega-3,6,3 – indispensabil organismului.

O bucată de slănină cu usturoi pe pâine de secară întră în stomac și apoi în duoden pentru digestie. Pentru aceasta, bila produsă de ficat provine din vezica biliară. Slănina este digerată.

După ce o parte din bilă a fost cheltuită, organul este gol, este necesar să se producă bilă nouă.

Și cum, din ce? Din acizii biliari, care, la rândul lor, sunt produși de ficat din colesterol.

Acesta este principiul care reduce nivelul de colesterol din sânge, dă o senzație de sațietate și stimulează sistemul imunitar. Cu cât mâncăm mai multe grăsimi, cu atât cheltuim mai mult colesterol.

Desigur, în fiecare caz individual, merită să luăm în considerare dieta mai în profunzime.

Bunicul meu nu a avut probleme de sănătate. Nu s-a îmbolnăvit niciodată, a muncit multă vreme și s-a bucurat nu doar de viață. ci și de mâncare.

La urma urmei, este util și gustos- este real.

Este important să-ți asculți corpul și să poți răspunde nevoilor sale în timp. Acoperiți cantitatea necesară de nutrienți, evitați deficiențele.

Pentru a face acest lucru, trebuie să mănânci o varietate de alimente. Și toate aceste produse au o compoziție bogată în vitamine și minerale, acizi esențiali și alte substanțe care ajută organismul să rămână sănătos.

Sursă