Afectează consumul de ceai de tei viaţa de cuplu? Cât de importantă este durata infuziei

Datorită proprietăţilor sale, ceaiul de tei te calmează şi te relaxează dupa o zi stresantă. Există numeroase mituri despre consumul acestei plante, precum scăderea lididoului.

Florile de tei se culeg cu tot cu frunze și întotdeauna pe timp însorit. Perioada de cules a florilor variază de la specie la specie, însă, de obicei, are loc la sfârșitul lunii iunie sau la începutul lunii iulie, la scurt timp după înflorire pomului.

Odată recoltate, florile sunt lăsate la uscat în locuri răcoroase, departe de lumina soarelui. În aproximativ o săptămână, ele vor fi uscate și gata de folosit pentru infuzie de ceai.

În mod tradițional, ceaiul de tei este consumat în special în caz de răceală și este considerat o băutură cu efect calmant. Mai mult decât atât, consumul de ceai de tei poate favoriza transpirația.

Ceaiul de tei, o sursă bogată de antioxidanţi

Florile de tei sunt bogate în antioxidanți, care ajută organismul să scape de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, responsabili de stresul oxidativ celular, printre care se numără flavonoidele (precum quercetina, kaempferol și procyanidin) și taninurile. De asemena, teiul conține și uleiuri esențiale, precum eugenol, limonene și citral.

S-a demonstrat că quercetina și kaempferolul au și proprietăți antiinflamatoare. Astfel, ceaiul de tei poate ameliora durerile musculare și ale ligamentelor.
Ceaiul de tei poate fi folosit pentru calmarea tulburărilor stomacale, deoarece conține agenți carminativi (care calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale). Aceștia pot ajută la ameliorarea indigestiei, a crampelor și flatulentei excesive.

Totodată, ceaiul de tei are un puternic efect diuretic, care poate ajută organismul să elimine mai multă apă, atât prin urină, cât și prin transpirație, ajutând astfel la eliminarea toxinelor din corp.

Afectează sau nu viaţa de cuplu consumul de ceai de tei

Ceaiul de tei nu afectează libidoul sau potența. Acestea sunt doar mituri populare româneşti care au fost transmise din generaţie în generaţie, fără să aibă la bază un studiu. Medicii specialişti sunt de părere că are oarecare efect sedativ și poate provoca somnolență, dar nu are nicio legătură cu scăderea apetitului.

Este important ca florile de tei să nu fie infuzate mai mult de patru minute. Altfel, ceaiul de tei nu va mai avea un efect calmant ci, dimpotrivă, poate cauza excitarea sistemului nervos, cauzând chiar și insomnii.

Sursă