Un ceai excelent pentru tuse
Potrivit botanistul de origine americană James Duke, tuse este un simptom mul mai des întâlnit decât răcelile obișnuite.
50% din cei care ajung la medic în sezonul rece acuză inflamații ale căilor respiratorii și tuse. Cele mai comune tipuri de tuse sunt tusea productivă ( care produce mucus ) și tusea seacă ( de natură iritantă ).
Tusea care persistă multă vreme și nu poate să treacă în urma tratamentelor poate fi indiciul unei afecțiuni sau a unui viciu. În primul caz poate fi vorba despre o infecție sau sinuzită, iar în al doilea caz poate fi „îndemnul” organismului de a renunța la fumat.
PLANTE PENTRU TUSE
Plantele medicinale pot fi de mare ajutor în tratarea simptomelor de răceală și gripă. Trebuie doar să știm care sunt cele cu acțiune directă asupra lor.
În tuse, cele mai eficiente sunt podbalul, lemnul-dulce, pătlagina, socul, ghimbirul, lumânărica, ciuboțica – cucului, cimbru, urzica și nalba-mare.
CEAI PENTRU TUSE
Din plantele menționate mai sus putem prepara diverse ceaiuri. Un remediu excelent împotriva tusei, cum îl numește James Duke, este ceaiul pe bază de podbal o rețetă concepută de botanistul Christopher Hobbs din california.
Ingrediente
4 lingurițe de podbal
4 lingurițe de pătlagină
2 lingurițe de cimbru
1 linguriță de lemn-dulce
1 linguriță de nalbă-mare
1/2 linguriță de echinaceea
Preparare
Toate aceste plante se amestecă, iar formula obținută se păstrează într-un borcan de sticlă cu capac, sau într-o pungă de hârtie.
Se prepară asemenea unui ceai obișnuit, folosind 1-2 lingurițe de amestec de plante la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă câteva minute la infuzat, apoi se strecoară.
Planta principală a acestui ceai, podbalul, calmează durerile de gât și ameliorează tuse. Denumirea sa „Tussilago” provine din latină și înseamnă chiar „tuse”. Este totodată considerat un leac pentru numeroase boli.
PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII
În ciuda eficienței sale în tratarea tusei, podbalul nu trebuie folosit în doze mari deoarece conține alcaloizi – compuși care pot afecta ficatul.
Este de asemenea contraindicată administrată sa pe termen lung, deoarece poate cauza cancer hepatic.
Comisia E. a Germaniei, care asigură siguranța și eficiența utilizării plantelor medicinale a aprobat utilizarea unei doxe maxime de 3 lingurițe de podbal, de 3 ori pe zi, considerând planta un remediu sigur pentru utilizarea ocazională.