Ovidiu Bojor- Varza, un ” Medicament” al Naturii Bun la toate! Iată la ce se folosește în scop terapeutic de mii ani
Varza este mai mult decât un simplu aliment. Este folosită în scop terapeutic de mii de ani, însă de pe vremea medicul grec Hippocrate.
Academicianul Ovidiu Bojor îi alocă un spațiu generos în cartea sa „Fitoterapie Tradițională și Modernă”, la capitolul „ Bolile aparatului digestiv”, unde descrie calitățile ei cele mai de seamă.
Varza este bogată în potasiu, calciu, fosfor și fier. Conține de asemenea cantități mici de vitamina A, vitaminele B1, B2, B6 și C. Cercetătorii au descoperit în această legumă o vitamină nouă, numită vitamina U, care s-a dovedit un compus antiulceros extrem de eficient.
Varza – utilizări interne
Studiile realizate la Universitatea Standford din SUA au arătat că din 65 de pacienți cu ulcer gastric, 62 au fost complet vindecați după o cură de 3 săptămâni cu suc proaspăt stors din frunzele de varză albă.
Dr. Ovidiu Bojor susține că acest tratament poate fi folosit cu succes ți în pirozis ( arsuri retrosternale ), precum și catar intestinal, senzații de vomă și tulburări hepo-biliare, putând fi folosit ca substitut pentru bicarbonatul de sodiu. De asemenea, sucul de varză albă combate viermii intestinali, oxiuri și limbricii.
Varza este un medicament uimitor pentru aparatul gastrointestinal. Acidul lactic pe care îl conține dezinfectează tractul digestiv și totodată stimulează digestia. Zeama de varză murată are și ea efecte naturale.
Această legumă are efecte dezinfectante la nivel general și antibacteriene (baciul lui Eberth – febra tifoidă și alte bacterii gram negative). Este recomandată persoanelor care abuzează de alcool, datorită conținutului de glutamină.
Grație efectelor sale diuretice, se pot face cure cu varză în litiaza renală ( pietre la rinichi ), edeme și ascită ( acumulare de lichid ) la pacienții cu ciroză hepatică.
Varza are un efect ușor hipoglicemiant, de aceea ea nu trebuie să lipsească din alimentația persoanelor care suferă de diabet. Cel mai bun efect în acest sens îl are varza de Bruxelles.
Varza roșie este în mod deosebit benefică asupra aparatului respirator, datorită acțiunii sale expectorante. Putem apela la ea în caz de laringită, catar respirator, bronșită acută, bronșită cronică sau astm bronșic.
Utilizări externe
Varza se poate folosi și extern, sub formă de comprese sau cataplasme ( frunzele proaspete zdrobite ). Are efecte decongestive, antiseptice, anti-reumatice, analgezice și cicatrizante, fiind recomandată în:
dureri de spate ( lumbago )
sciatică
contuzii
plăgi atone
necroze locale postinfecțiose sau postraumatice
ulcer varicos
artrită
hemoroizi
abcese
furunculoză
flegmoane
panarițiu
arsuri
degerături
dureri mari cauzate de Zona Zoster
eczeme
acnee