Vitamina care scade colesterolul și curăță organismul de toxine

Vitamina care scade colesterolul și curăță organismul de toxine. Această vitamină nu este cea mai cunoscută, dar rolul său în procesele biologice din corpul nostru nu trebuie subestimat. Este adesea percepută în mod ambiguu, deoarece în limbajul științific numele său este acid nicotinic.

Denumirea mai frecventă a vitaminei B3 este PP sau niacină; în limbaj chimic este acid nicotinic, dar nu are nicio legătură cu substanța pe care o conțin țigările. Spre deosebire de nicotina însăși, care afectează negativ organismul, vit. B3 este foarte importantă și utilă, așa că trebuie să fie furnizată regulat organismului prin alimente.

Gastroenterologul rus Dr. Ekaterina Kashukh împărtășește mai multe detalii despre calitățile sale.

Vitamina care scade colesterolul și curăță organismul de toxine – Beneficiile vitaminei B3

La începutul secolului al XIX-lea, biochimistul polonez Kazimir Funk a izolat pentru prima dată această substanță din tărâțe de orez. Aceasta reduce aproape instantaneu nivelul colesterolului rău din sângele animalelor de laborator.

Vitamina B3 este solubilă în apă – face parte din multe enzime, substanțe prin care se produc diverse reacții în organism. De exemplu, participă la metabolismul proteinelor, grăsimilor, carbohidraților, la respirația țesuturilor, protejează molecula de ADN de deteriorare, acționează ca un antioxidant și neutralizează substanțele toxice, curățând organismul de ele.

„Dar una dintre cele mai importante funcții ale sale este reglarea metabolismului lipidic. Acesta reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare”, spune medicul.

O persoană obține vitamina B3 în principal din alimente, doar o mică parte din ea poate fi produsă în organism pe cont propriu.

În ce produse găsești vitamina B3

Principalele surse alimentare de vitamina B3 sunt: arahidele și semințele de floarea-soarelui, ficatul, carnea roșie, legumele, pâinea, cartofii, morcovii, merele. În plus, se îmbogățesc suplimentar cu lapte, gustări gata preparate și cereale. O cantitate mică de vitamina este produsă în corpul uman din aminoacidul esențial triptofan.

Necesarul zilnic de vit. B3 este de 20 mg, aproximativ această cantitate de substanță utilă este conținută în 200 g de ficat de vită fiert sau într-o mână de alune.

Deficiența severă de B3 este un fenomen rar, dar mulți suferă de hipovitaminoză, care poate trece neobservată pentru o perioadă lungă de timp.

„Lipsa de vitamina. B3 este de obicei asociată cu un aport alimentar insuficient, cu boli ale tractului gastrointestinal care reduc absorbția vitaminei în intestinul subțire și cu tulburări metabolice genetice care perturbă metabolismul triptofanului”, explică Ekaterina. Cashew.

O persoană cu o deficiență a acestei substanțe se poate plânge de apetit redus, greață, slăbiciune, tulburări de somn, piele uscată, fisuri pe mucoasa gurii și în colțurile buzelor.

O deficiență severă dezvoltă pelagra, o boală ale cărei simptome principale includ înroșirea și descuamarea pielii, căderea părului, amorțeala membrelor, paralizia și reducerea capacităților intelectuale, potrivit actualno.com.

Sursă