Alunele de pădure. Află pentru ce sunt bune!
Alunele de Pădure sunt o sursă excelentă de proteine, fibre și magneziu. Află pentru ce sunt bune!
Au un conținut scăzut de sare și se pot mânca crude sau pastă cu unt. Sunt ingredientul principal din cremă italiană Nutella. Uleiul de alune de pădure este folosit extern pentru a înșătura celulita. Alunele sunt bogate în vitamina E și săruri minerale. Atenție însă! Nu exagerați cu consumul lor. 100 g de alune au 650 kcal. În scopul terapeutice, de alune se utilizează: miezul fructelor, uleiul acestora, frunzele și mugurii.
Aluna este fructul-sămânță al alunului comun (Corylus avellana), arbust care crește spontan, dar este și cultivat. Fructele sunt mici și sferice sau ovoidale, câte 2-4 într-un grup, alcătuite dintr-un înveliș lemnos ce închide o singură sămânță comestibilă.
Alunele de pădure reprezintă una dintre culturile străvechi și sunt originare din Asia. Manucrisele chinezești de acuma 5000 de ani menționează alunele de pădure ca pe o hrană sacră din ceruri. Romani și grecii foloseau alunele de pădure în scopuri medicale.
Medicul Dioscorides din Grecia Antică laudă proprietatea alunelor de pădure de a vindeca tusea cronică și răcelile și de a ajuta la creșterea părului în zonele cu început de calviție. principalii producători de Alune de pădure sunt din Turcia, Italia, Spania și Franța.
Alunul românesc este un arbust care crește mai ales la margini de pădure, acolo unde este lumină din belșug și pământ afânat. Alunele românești se coc la început lunii septembrie. Alunul turcesc este mai productiv, dar fructele sale nu au virtuțile tămăduitoare și vitalitatea anului autohton.
Alunele sunt un aliment cu un înalt conținut caloric și bogat în săruri minerale. Ele conțin: grăsimi uleioase în mari cantități, proteine, zaharuri, fibre alimentare, săruri minerale ( fosfor, magneziu, fier, mangan, cupru seleniu etc ) vitamine, mai ales vitamina E și, în cantitate mai mică, vitaminele din grupul B și vitamina A, rășini, pigmenți și tanini.
Alunele de pădure au o aromă puternică și sunt deseori folosite în copturi, dar și pentru a face unt de alune, făină și paste. Alunele se găsesc în comerț cu sau fără coajă, tăiate, măcinate sau măcinate sau prăjite și se consumă mai ales uscate. Sunt întrebuințate ca atare în cofetărie iar în industria dulciurilor ca înlocuitor al pudrei de cacao.
Din alunele presate, se obține un ulei apreciat atât în alimentație, cât și în industria cosmetică.
Alunele de pădure nu constituie doar o sursă de proteine de foarte bună calitate. Pe lângă vitamina E ( un antioxidant puternic ) ele mai conțin și alte substanțe nutritive benefice sistemului imunitar. Sunt bogate în arginină, un aminoacid care relaxează vasele de sânge. Aceste nucifere de pădure au cea mai mare concentrație de acid folic dintre toate tipurile de alune. Acidul folic reduce riscul apariției defectelor în tubul neural înainte de naștere și poate reduce apariția bolilor cardiovasculare, anumitor tipuri de cancer, bolii AIzheimer și depresie.
Alunele conțin minerale care scad tensiunea: calciu, magneziu și potasiu. Sunt și o sursă bogată de squalenta, o substanță naturală care se află și în uleiul de măsline, uleiul din germeni de grâu, uleiul de orez, uleiul de rechin și în drojdie, cu efecte împotriva cancerului și reduce colesterolul.