Pătrunjelul – un zarzavat miraculos, care curăță și vindecă suferințele grele
Mult mai mult decât un zarzavat pentru mâncăruri, pătrunjelul este un aliment valoros pentru sănătate, folosit medicinal pentru o sumedenie de afecțiuni, dar mai ales pentru curățarea și vindecarea rinichilor și vezicii, reumatismului.
Aceste efecte se datorează efectelor diuretice puternice ale pătrunjelului, mai ales zeama de pătrunjel, care limpezește urina, stimulează excreția reziduurilor care conțin acid uric. Inclusiv semințele de pătrunjel pot fi folosite pentru erodarea calculilor renali și ameliorarea durerilor cauzate de aceștia.
- Inflamații renale (pielită)
- Neputința de a urina, urinare cu tub (inclusiv în diabet)
- Urinare dureroasă
- Presiune la nivelul prostatei
- Nisip și pietre la rinichi
- Iritații ale vezicii urinare
Infuzia de pătrunjel are beneficii și în unele cazuri de reumatism. Consumat cu regularitate, ceaiul de pătrunjel îi întărește pe cei cu dureri și slabi de oase, sau care se ajută de bastoane pentru a merge.
Datorită conținutului de apiol, pătrunjelul ușurează și durerile articulare și reumatice (la genunchi, la umăr) pe care femeile le resimt la menopauză sau a o vârstă înaintată. În acest caz, ceaiul se prepară dintr-o mână de pătrunjel verde. Planta se pune într-o oală, peste ea se toarnă 250 ml de apă rece, și se pune pe foc. Se lasă să fiarbă la foc mic 10 secunde. Se ia vasul de pe fac, și după ce s-a răcit, se strecoară și se bea.
Consumul ceaiului de pătrunjel poate preveni herniile. Acest lucru se datorează conținutului bogat de vitamina A din pătrunjel, așa cum au demonstrat studiile realizate pe animale. Trebuie spus de asemenea că un nivel mic de vitamina A din corp crește riscul acestei boli.
Această este o vorbă veche, din strămoși, confirmată de studiile științifice recente. Pătrunjelul conține 22.5000 de unități de vitamina A la 30 g, de 4 ori mai multă vitamina C decât portocalele, și mai mult fier decât spanacul.
Alergiile, o suferință tot mai des întâlnită la copii și adulți, poate fi tratată cu pătrunjel. Această verdeață miraculoasă înlătură simptomele alergiilor aeriene, precum rinoreea (curgerea excesivă a nasului ) și strănutul. Cercetările au arătat că pătrunjelul inhibă secreția histaminei- un produs chimic al corpului care declanșează manifestările provocate de alergii.
Dacă este consumat după masă, pătrunjelul sau ceaiul de pătrunjel previne indigestia. Se pun câteva fire de pătrunjel proaspăt în apă clocotită.
În toate aceste cazuri, dar mai ales în suferințele rinichilor sau vezicii, se recomandă ceaiul de pătrunjel, care se prepară astfel:
- Se ia o mână de pătrunjel verde, se spală cu apă rece, apoi se pune într-un vas, și se toarnă peste el apă clocotită. Se acoperă cu un capac, și se lasă la infuzat până se răcește. Lichidul rezultat se bea încet, în 24 de ore. Acest tratament se face până la vindecare, care survine de regulă după 2-3 săptămâni. Este un leac total inofensiv. Se pot folosi și rădăcinile de pătrunjel.
- Pătrunjelul se poate consuma și crud, câteva fire pe zi.
Pătrunjelul este contraindicat femeilor însărcinate, deoarece apiolul conținut poate stimula contracțiile uterine în timpul travaliului, precum și mamelor care alăptează, deoarece poate opri lactația. După perioada de înțărcare, ceaiul de pătrunjel se poate folosi pentru inhibarea lactației și ameliorarea sânilor prea plini.