Mărarul – un antibiotic natural mai puțin cunoscut

Folosit cu precădere ca mirodenie, în scop culinar, mărarul are utilizări medicinale importante. Din cauza aromei sale distinctă, nu toate persoanele îl agreează.

Dacă oamenii ar ști că această verdeață are proprietăți antibiotice naturale, cu siguranță l-ar consuma mai des.

Ce proprietăți are mărarul

În medicina indiană, semințele de mărar sunt folosite ca diuretic, carminativ ți stomahic. Acestea conțin cumarine, flavonoide, acizi fenolici și steroizi.

Mărarul însuși este extrem de bogat în nutrienți. Are efecte bune împotriva gazelor instestinale excesive și stimulează imunitatea. Mai mult decât atât, are proprietăți antibiotice naturale.

Majoritatea beneficiilor sale datorează conținutului de monoterpeni, minerale, aminoacizi și flavonoide. Potrivit USDA ( „Național Nutrient Database” ), mărarul este o sursă foarte bună de vitaminele A și C.

Mărarul combate specii de bacterii puternice

Oamenii de știință au testat în repetate rânduri mărarul ca agent antimicrobian. Studiile au arătat că acesta are capacitatea de a combate tulpini de bacterii puternice, precum Stafiliococul auriu.

Totodată mărarul luptă împotriva unui patogen care produce o boală periculoasă la grâu și orz.

Un studiu din 2009 a raportat că extractele din semințe de mărar și schinduf au o activitate antibacteriană semnificativă împotriva tuturor bacteriilor testate, mai puțin împotriva bacteriei klebsiella pneumoniae și Pseudomonas aeruginosa.

Aceste rezultate oferă motive întemeiate pentru utilizarea măraului și a semințelor de mărar ca remedii naturale. Prin izolarea și purificarea compușilor săi bioactivi, cercetătorii ar putea dezvolta agenți antibacterieni eficienți.

Un studiu din 2005 a arătat că anumiți compuși izolați din mărar au combătut cu succes un panou de microbacterii și creștere rapidă.

Mai târziu, în 2007, uleiurile esențiale de mărar și mentă au potențat activitatea antibacteriană a unui antibiotic ( Nitrofurantoină ) folosit împotriva unor bacterii precum. E.coli și Salmonella. Efectul mărarului a fost pus pe seama monoterpenilor.

În alte studii, extractele de mărar au distrus tulpini de mucegai și fungi, inclusiv Candida albicanis.

Când compușii săi au fost adăugați în insecticide, au mărit eficiența acestora.

Consumul de mărar are și alte beneficii, precum atenuarea crampelor menstruale, a colicilor și flatulenței la copii mici, combaterea stărilor depresive. Mestecarea semințelor de mărar împrospătează respirația.

Mărarul este contraindicat în cantități mari persoanelor care suferă de inflamații ale rinichilor, probleme de ficat și femeilor însărcinate.

Sursa