Rădăcina de pătrunjel curăță vasele de sânge, combate infecțiile și bolile stomacului, ficatului și rinichilor
Pătrunjelul este unul din cele mai valoroase zarzavaturi pe care ni le oferă cu generozitate pământul. Dincolo de aroma sa puternică prin care îmbogățește gustul mâncărurilor, se ascund calități terapeutice nebănuite.
Este folosit în medicina tradițională ca un remediu eficient pentru numeroase boli și simptome. Studiile au confirmat multe din utilizările sale populare. Are efecte detoxifiante, diuretice, antiseptice și antiinflamatoare.
Un raport din 2013, apărut în Journal of Traditional Chinese Medicine, a arătat că pătrunjelul a fost folosit în tratamentul tulburărilor gastro-intestinale, a hipertensiunii arteriale, a bolilor cardiace și urinare, a diabetului și a afecțiunilor pielii.
Contribuția sa majoră în planul sănătății se datorează conținutului de antioxidanți (compuși feonolici și flavonoide), uleiuri esențiale (apiol, miristicină) și mulți alți nutrienți: vitamina C, vitamina A, vitamina K, fier, acid folic, potasiu, magneziu și calciu.
Adăugarea sa în dietă poate ajuta la protejarea inimii și a creierului, la distrugerea radicalilor liberi cauzatori de boli și la combaterea bacteriilor și fungilor.
Consumul de pătrunjel calmează tractul digestiv, reglează tranzitului intestinal și reduce balonarea. Este util în anemie, infecții ale vezicii urinare, sindromul colonului iritabil, calculi renali, artrită, edeme, gaze, reflux de acid, constipație, halenă, imunitate scăzută, probleme ale pielii.
Rădăcina de pătrunjel, de care ne bucurăm în sezonul rece, poate fi folosită în scop medicinal pentru bolile gastrointesgginale. Persoanele care nu au voie de crudități pot consuma rădăcinile sub formă de fiertură.
În acest scop se spală 5 rădăcini de pătrunjel (nu se curăță de coajă) și se taie bucăți mici. Se pun la fiert cu 500 ml de apă, la foc mic.
După 20 de minute, se strecoară decoctul și se bea cald. Se consumă între mese dacă se dorește reducerea apetitului. Fiertura de rădăcină de pătrunjel diminuează considerabil pofta de mâncare.
Stimulează funcția rinichilor, ajută la mărunțirea pietrelor mici, calmează durerile gastrice și intestinale.
Persoanele cu afecțiuni cardiovasculare pot face 4 cure în fiecare an cu fiertură de rădăcini de pătrunjel, întrucât ajută la curățarea vaselor de sânge de depunerile de grăsime.