8 Beneficii ale uleiului de cătină bazate științific despre care nu știai

Numele latin pentru cătină este Hippohae rhamnoides. Primul cuvânt este format din două părți: hipopotami – cal și phaos – strălucire. Grecii antici au observat că pielea cailor care mânca frunzele plantei capătă un aspect sănătos și o strălucire deosebită. Uneori, cătina este numită „ fructul sacru din Himalaya”.

Amestecul de nutrienți, antioxidanți, vitamine și minerale face din uleiul de cătină unul dintre cele mai sănătoase uleiuri vegetale ale zilelor noastre. Iată câteva multe beneficii ale uleiului – acizii grași sănătoși din uleiul de cătină transmit creierului comanda de a nu mai inmagazina frăsime în țesuturi. Previne demența și maladia AIzheimer – conținutul bogat în vitamina B12 ajută la menținerea funcțiilor cognitive, iar acizii grași omega 3 ajută creierul să rămână funcțional la vârste înaintate. Ajută la vindecarea ulcerului și refluxul gastroesofagian- uleiul de cătină calmează mucosele iritate de acizii din stomac și ajută în tratarea constipației, stomacul deranjat sau a dispepsiei . Protejează ficatul – Studii recente arată că uleiul de cătină acționează ca un puternic hepatoprotector, reducând concentrațiile de toxine din ficat.

1 Conținut bogat

Uleiul de cătină conține multe vitamine, minerale și alți compuși benefici. Cu doar 1 lingură, veți obșine valoarea zilnică de vitamine E și C și o mulțime de beta – caroten, vitamina K, fier, zinc, o cantitate de antioxidanți și flavonoid quercetină.

Uleiul de cătină este unul dintre puținele alimente vegetale care conține toți cei patru acizi grași omega – omega – 3, omga – 6, omega – 7, și omega – 9.

2 Prevenirea bolilor de inimă

Antioxidanții din cătină pot ajuta la reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă.

Oamenii de știință finlandezi au dat unui grup de subiecți 5 grame de ulei de cătină pe zi, timp de patru săptămâni. Ca rezultat, nivelurile lor de markeri ai formării crescute de trombi au scăzut semnificativ.

Iar experții indieni au înregistrat o scădere a tensiunii arteriale, a trigliceridelor și a LDL în grupul care a luat zilnic 0,75 ml de ulei de cătină timp de 30 de zile.

3 Prevenirea diabetului

Se știe că creșterile frecvente și prelungite ale nivelului de zahăr din sânge cresc de a dezvolta diabet de tip 2, iar prevenirea acestora reduce acest risc.

Un grup de oameni de știință de la Universitatea din Turku, Finlanda, a remarcat că uleiul de cătină ajută la reducerea la minimum de cătină ajută la reducerea la minimum a fluctuațiilor nivelului de zahăr din sânge după consumul de mese bogate în carbohidrați. Iar un experiment chinezesc pe șobolani diabetici a arătat că extractul de fructe de cătină reduce rezistența la insulină.

4 Protecția pielii

Compușii din uleiul de cătină pot îmbunătăți sănătatea pielii. Ele stimulează regenerarea celulară, promovează vindecarea mai rapidă a rănilor, reduc inflamația după expunerea la ultraviolete și îngheț și cresc turgența pielii.

Cercetătorii cred că aceste efecete pot fi legate de conținutul de grăsimi omega – 7 și omega – 3 din cătină.

5 Întărirea imunității

Experții atribuie efectul imunostimulant al uleiului de cătină conținutului său ridicat de flavonoide.

Flavonoidele sunt compuși vegetali benefici care pot stimula imunitar prin creșterea rezistenței la boli. O cantitate mare din aceste substanțe, precum și antioxidanții, pot ajuta organismul să reziste atacului infecțiilor.

6 Suport pentru sănătatea ficatului

Uleiul de cătină conține grăsimi sănătoase, vitamina E și carotenoide, care pot avea un efect protector asupra celulelor hepatice.

În două studii similare, oamenii de știință chinezi au dat persoanelor cu boala hepatică grasă nealcoolică 0,5 sau 1.5 grame de cătină de 1-3 ori pe zi timp de 3 luni. Ca urmare, nivelurile de colesterol, trigliceride și enzime hepatice ale subiecților s-au îmbunătățit semnificativ.

7 Prevenirea apariției celulelor atipice

Flavonoidele și antioxidanții din uleiul de cătină, în special quercetina, ajută la reducerea stresului oxidativ și previn formarea și răspândirea celulelor anormale în organism.

8 Impactul asupra sănătății femeilor

Poate că finlandezii studiază proprietățile cătinii cel mai profund dintre toți cercetătorii. Unul dintre articolele lor științifice de pe Pubmed confirmă efectele benefice ale uleiului de cătină asupra femeilor aflate în postmenopauză.

După părerea mea, cea mai bună cale către sănătate este ă dietă variată, gustoasă și naturală. Nu ignora darurile pe care natura ni le oferă – ea are grijă de noi și ne asigură tot ce avem nevoie.

Sursă