5 Organe și țesuturi din corp care pot fi regenerate prin compuși naturali din alimente

Organismul nostru este o creație perfectă a lui Dumnezeu, și un adevărat miracol pentru orice om de știință.

Doctorul Pavel Chirilă vorbește în cartea sa “Spitalul Creștin” despre homeostazie – adică capacitatea înnăscută a corpului de a-și regla continuu funcțiile și a le corecta “din mers”, pe nesimțite, atunci când apar agresiuni și perturbări.

Este posibilă regenerarea țesuturilor și organelor interne?

Starea naturală a corpului nostru este de regenerare neîncetată. Cu toate acestea, în timpul unei boli, procesele regenerative sunt biruite de cele degenerative, și este nevoie de ajutor din partea medicamentelor sau a alimentelor.

Medicina convențională folosește însă substanțe chimice pentru tratarea unei dereglări sau a unei boli, care nu au deloc potențial regenerator pentru țesuturile sau organele afectate.

Din contră, medicamentele sintetice interacționează de multe ori cu capacitatea naturală de auto-înnoire a organismului, pentru suprimarea simptomelor.

Studiile au arătat în nenumărate rânduri că hrana naturală, o alimentație sănătoasă, contribuie enorm la stimularea proceselor de vindecare, imunizare și regenerare a organelor corpului.

Regenerarea celulelor nervoase 

Rezultatele studiilor au arătat că există foarte mulți compuși alimentari și substanțe naturale care au efecte neuritogenice (de regenerare neuronală) și de regenerare a celulelor stem:

– afinele

– ceaiul verde

– curcuma (compusul activ din turmeric)

– apigenina (compus regăsit în mușețel, țelină și pătrunjel)

– ginseng – resveratrol (din vinul roșu, merișoare, zmeură, afine și dude)

– lăptișorul de matcă

– teanina (din ceaiul verde)

– cafeaua

Studiile au arătat că și muzica clasică – audierea unor lucrări orchestrale de calitate sau dragostea poate ajuta la stimularea neurogenezei, regenerarea și/sau reparare a neuronilor.

Regenerarea ficatului

Glicirizina, un compus regăsit în lemnul-dulce s-a dovedit capabil să stimuleze regenerarea funcțiilor și masei ficatului în hepatectomia animalelor de laborator. Alte substanțe naturale care pot ajuta la regenerarea hepatică sunt:

– carvacrol (compusul activ din oregano sălbatic)

– curcumina (compusul activ din turmeric)

– ginsengul korean

– ceaiul rooibos

– vitamina E

Regenerarea celulelor pancreatice

Cercetătorii au demonstrat experimental că următorii compuși ajută la regenerarea celulelor beta (celule din pancreas care produc insulina), care sunt distruse în diabetul insulino-dependent:

– Gymnema Sylvestre (se găsește sub formă de capsule)

– Nigella Sativa (negrilica)

– vitamina D

– curcumina (din turmeric)

– arginina (din țelină, pătrunjel și mușețel)

– avocado

– berberina

– pepenele amar

– mătasea de porumb

– stevia

– sulforafan (regăsit în broccoli)

Regenerarea celulelor inimii  

Până de curând, oamenii de știință credeau că țesutul cardiac nu poate fi regenerat.

Noi cercetări au arătat că există unele substanțe numite neocardiogenice, care pot stimula formarea de celulele progenitoare cardiace:

– resveratrol (din vinuș roșu)

– ginsengul siberian

– extractul de vin roșu

– N-acetil-L-cisteina (se găsește sub formă de capsule)

Regenerarea hormonilor 

Una din substanțele care pot ajuta la regenerarea hormonilor care au fost degradați în metaboliți cu potențial cancerigen este vitamina C.

Aceasta acționează ca un donator puternic de electroni, având capacitatea de a contribui la restaurarea funcției și formei estradiolului (estrogen), progesteronului și testosteronului.

Sursa