3 Alimente care ușurează durerile cauzate de cancer și combat această maladie
Unele alimente au fost înzestrate de Dumnezeu o proprietăți analgezice uimitoare, care pot fi utile inclusiv în controlul durerilor asociate cu cancerul.
Organismul afectat de o boală cronică poate fi ajutat să facă față mai ușor durerilor și să combată maladia prin consumul unor alimente naturale, bogate în antioxidanți, vitamine și minerale.
Societatea Americană a Cancerului susține că atunci prin controlul durerii, calitatea vieții unui bolnav de cancer este îmbunătățită semnificativ. Acesta va dormi mai bine și va rămâne mai bine. Studiile au evidențiat câteva alimente care pot ușura durerile celor bolnavi de cancer.
Acest condiment de origine indiană, care a devenit foarte popular și la noi în ultimii ani, are numeroase utilizări în tratamentul cancerului, datorită proprietăților sale antioxidante, antiementice ( anti-vomitive ), antiinflamatoare și antitumorale.
Un studiu apărut în Jurnalul Medicinal Food a arătat că ghimbirul luptă împotriva inflamaților pe mai multe căi. În primul rând, el însuși conține compuși unici, numiți gingeroli, care acționează ca niște agenți antiinflamatori. În al doilea rând, acesta previne formarea de prostaglandine, molecule implicate în producerea inflamațiilor, care ajută creierul să localizeze durerea din corp.
Ghimbirul poate fi util pacienților cu cancer și prin faptul că ajută la reducerea efectele secundare ale chimiotereapiei, precum greața și voma.
Mai mult decât atât, studiile au arătat că extractul de ghimbir are efecte anti-metastazice, adică împiedică răspândirea cancerului în corp. S-a dovedit eficient în cancerul de sân, de plămâni, de ficat, de pancreas, de colon, de prostată, de rect și în melanom.
Modul de acțiune este extrem de divers. Ghimbirul determină moartea programată a celulelor canceroase ( proces numit „apoptoză” ). Acesta inhibă creșterea celulelor canceroase și țintește celulele maligne în mod selectiv, fără să le afecteze pe cele normale. Din acest punct de vedere, ghimbirul poate fi considerat un remediu superior terapiilor anti-cancer convenționale, deoarece este lipsit de efecte secundare.
Alte studii au arătat că ghimbirul previne creșterea tumorilor cu 75% la animalele de laborator cu imunitatea scăzută, și reduce dimensiunea tumorilor. Animalele au primit gingerol – compusul activ din ghimbir, de 3 ori pe săptămână.
Se poate folosi în stare crudă, câte 1 felie de rădăcină de ghimbir de 2,5 cm, adăugat zilnic într-un suc sau smoothie de fructe sau legume, sau în ceai. Se poate folosi și ca pulbere sau pastile.
Numit și „aurul solid indian”, turmericul a demonstrat efectele chemopreventive și anticancerigene impresionante. Acest condiment, rudă apropiată a ghimbirului, conține compuși cu o activitate antioxidantă și antiinflamtoare remarcabilă, care luptă împotriva cancerului.
O recenzie realizată de cercetătorii coreeni pe mai multe studii a arătat că turmericul mai precis curcumina – compusul activ din turmeric – induce efecte protectoare asupra diferitelor tipuri de cancer – gastrointestinal, genitourinar, ginecologic, hematologic, pulmonar, cerebral, mamar și osos. Studiile pe animale și oameni sugerează că turmericul este sigur și bine tolerat chiar și în doze mari.
Mai mult, turmericul inhibă producerea unei enzime ( COX-2 ) care cauzează durere.
Curcumina are un grad redus de absorbție în corp, de aceea turmericul trebuie administrat împreună cu un alt compus adjuvant, precum piperul negru sau uleiul de măsline sau de cocos. Se poate folosi câte 1 linguriță de pulbere de turmeric, adăugat în lapte, ceai, smoothie, suc de fructe, supă de orez, pâine sau alte mâncăruri.
Atenție, turmericul trebuie evitat pe perioada chimioterapiei, și cu 3 zile înainte sau după tratament, deoarece în unele cazuri poate interacționa cu această terapie, reducându-i efectele.
Este unul din cele mai puternice condimente românești anti-cancer. Studiile din întreaga lume au arătat că acesta reduce semnificativ riscul de a dezvolta orice fel de cancer.
Acționează împotriva cancerului pe mai multe căi: blochează formarea de substanțe cauzatoare de cancer, ajută la repararea ADN-ului afectat, încetinește reproducerea celulară și ucide celulele maligne prin inducerea apoptozei. În plus, are proprietăți antibacteriene și hipotensive puternice.
Organizarea Mondială a Sănătății recomandă 1 cățel de usturoi pe zi pentru a prevenirea cancerului. Acesta trebuie zdrobit înainte, sau mestecat bine între dinți.