Hrană pentru păr – alimente bogate în nutrienți care susțin sănătatea părului

Creșterea părului este influențată în mare parte genetic, însă există și foarte mulți factori externi care pot afecta sănătatea părului: dieta săracă în nutrienți, stresul, tulburările hormonale, probleme cu tiroida, unele medicamente sau proasta circulație a sângelui.

Curele de slăbire extreme, sărace în calorii, pot încetini creșterea sau cauza căderea părului.

Asemenea unghiilor și a pielii, părul este un indicator extern al sănătății noastre interne, celulele care alcătuiesc firele de păr au nevoie în mod regulat de nutrienți-cheie:

  • Omega-3: regăsiți în peștele gras: somon, hering, sardine, macrou, uleiul de in, avocado, semințe de dovleac, nuci;
  • proteine: regăsite în produsele animale, leguminoase, nuci și semințe;
  • biotină: regăsită în cerealele integrale, gălbenuș, drojdie de bere;
  • fier: regăsit în spanac, soia, linte, semințe de susan, fasole, măsline;
  • vitamina C: regăsită în afine, broccoli, kiwi, pătrunjel, citrice, măceșe, cătină, căpșuni, ardei gras;
  • vitamina A: regăsită în morcov, dovleac, cartofi dulci, spanac;
  • zinc și cupru: regăsiți în leguminoase, pește, semințe de susan și de dovleac, quinoa, ciuperci, nuci;
  • vitamina B: regăsite în drojdia de bere, cereale integrale, ouă, spanac, broccoli, ardei gras, linte;
  • seleniu: regăsit în nucile braziliene, în semințele de floarea-soarelui, în legumele crucifere.

Întrucât firul de păr este construit din proteine, acestea sunt esențiale pentru sănătatea podoabei capilare. Keratina este proteina care asigură forța și structura părului. Corpul nostru produce din proteinele pe care le consumăm. Lipsa de proteine din dietă poate duce la uscarea, subțierea și căderea părului.

Vegetarienii îți pot crește nivelurile de proteine consumând linte, fasole, năut, mazăre și alte leguminoase, spanac, broccoli și alte verdețuri de salată.

Vegetarienii își pot crește nivelurile de proteine consumând linte, fasole, nîut, mazăre și alte leguminoase, spanac, broccoli și alte verdețuri de salată.

Acizii grași esențiali Omega-3 au proprietăți antiinflamatoare care ajută la deschiderea foliculilor care susțin creșterea sănătoasă a părului.

Morcovii, bogați în vitamina A dau strălucirea părului, iar fierul îmbunătățește oxigenarea foliculilor de păr. Deficitul de fier este una din principalele cauze ale căderii părului. Atât foliculii de păr, cât și rădăcina trebuie aprovizionate cu un sânge bogat în nutrienți.

Vitamina C este importantă pentru sănătatea părului deoarece ajută la absorbția fierului.

Vitamina A este necesară pentru producția de sebum, o substanță grasă, uleioasă, creată de glandele sebacee ale părului. Lipsa de sebum poate cauza mâncărimi la nivelul scalpului și uscarea părului.

Pentru a vă simplifica alegerile alimentare în vederea menținerii sănătății părului, trebuie să știți că unele alimente conțin majoritatea nutrienților necesari pentru sănătatea părului.

De pildă, nucile conțin Omega-3, vitamina E, zinc și seleniu. Asemenea fasolea și lintea sunt surse bune de proteine, fier, biotină și zinc.

Evitați consumul de zahăr alb, făină, pastele și alți carbohidrați rafinați, întrucât aceste produse nu conțin nici un nutrient, și sunt rapid absorbite în sânge unde sunt transformate în zahăr.

Înlocuiți dulciurile din magazine cu fructe și deserturi naturale, pe bază de fructe uscate și cereale integrale, bogate în proteine.

Sursă