10 Beneficii ale verzei bazate pe dovezi – profil nutriţional

Varza este printre cele mai populare legume crucifere. Este plină de nutrienţi, inclusiv minerale şi vitamine vitale.

Cercetările afirmă capacitatea sa de a spori sănătatea inimii şi de a ajuta la tratamentul inflamaţiei şi cancerului.

Varza conţine patru antioxidanţi principali. Aceştia sunt colina, betacarotenul, luteina şi quercetina:

  • Colina poate îmbunătăţi memoria şi combate inflamaţiile. De asemenea, poate preveni defectele tubului neural la femeile gravide.
  • Beta-carotenul protejează ADN-ul de efectele negative ale fumatului.
  • Luteina poate preveni degenerescenţa maculară legată de vârstă.
  • Quercetina combate bacteriile dăunătoare şi bolile.

Varza este, de asemenea, bogată în vitaminele C şi K şi vitaminele B, care oferă o mulţime de alte beneficii.

Varza este bogată în diversi antioxidanţi, inclusiv antociani şi sulforafan. Acestea ajută la combaterea inflamaţiei şi a afecţiunilor asociate, cum ar fi bolile de inimă şi cancerul. Formele fermentate de varză vă pot spori sănătatea digestivă.

Sănătatea inimii

Varza roşie este bogată în antociani. Aceşti compuşi sunt responsabili pentru culoarea roşie caracteristică. Studiile leagă antocianine de un risc redus de boli de inimă, deşi sunt necesare mai multe cercetări pe termen lung.

Un aport ridicat de antociani poate reduce, de asemenea, riscul de infarct miocardic la femeile tinere şi de vârstă mijlocie.

Antocianii pot reduce rigiditatea arterială şi tensiunea arterială.

Varza roşie protejează, de asemenea, inima prin reducerea nivelului de colesterol rău din organism.

Sănătatea digestivă

Varza este bogată atât în fibre insolubile, cât şi în fibre solubile. Fibrele insolubile promovează regularitatea iar cele solubile promovează bacteriile prietenoase cu intestinele.

Inflamaţie

Deşi inflamaţia în sine nu este rea, inflamaţia cronică este. Legumele crucifere, cum ar fi varza, luptă împotriva inflamaţiei cronice.

Într-un studiu, femeile care au avut cel mai mare aport de legume crucifere au prezentat cele mai scăzute niveluri de inflamaţie. Studiul leagă aportul de astfel de legume cu reducerea inflamaţiei. Acest lucru poate fi atribuit unui antioxidant numit sulforafan prezent în legumele crucifere. Sulforafanul poate încetini, de asemenea, deteriorarea cartilajului la nivelul articulaţiilor.

Într-un alt studiu, împachetările cu frunze de varză au ajutat la ameliorarea inflamaţiei genunchiului la pacienţii cu osteoartrita. Acestea ar putea fi recomandate celor cu osteoartrita genunchiului, deşi sunt necesare mai multe cercetări.

Fitochimicalele din varză pot ajuta, de asemenea, la combaterea problemelor de sănătate legate de inflamaţie, inclusiv a cancerului şi a bolilor coronariene ( arterele înfundate).

Protecţie împotriva cancerului

Cercetările sunt în curs cu privire la
efectele anticanceroase ale sulforafanului. La nivel molecular, acest antioxidant a dat rezultate promiţătoare.

Varza mai conţine şi un alt set de compuşi numiţi izotiocianaţi. Aceştia pot dezarma agenţii cancerigeni eliminându-i din corp.

Varza conţine un alt compus numit brassinin, care prezintă, de asemenea, activitate chemopreventivă.

În studiile la şobolani şi şoareci, compuşii din varză (legume crucifere, în general) ar putea inhiba dezvoltarea cancerelor de vezică, sân, colon, ficat, stomac şi plămâni.

Tratamentul diabetului

Varza roşie are proprietăţi antihiperglicemiante, care pot reduce riscul nefropatiei diabetice. Extractul de varză roşie arată, de asemenea, promiţător în atenuarea diabetului şi a complicaţiilor sale vasculare.

Antocianinele din varză ar putea avea un rol în tratarea (şi chiar prevenirea) diabetului.

Sănătatea vederii

Luteina din varză contribuie la sănătatea vederii. Luteina (împreună cu un alt antioxidant numit zeaxantină) protejează retina şi lentila împotriva luminii ultraviolete. Varza conţine şi vitamina C, un alt nutrient care ajută la vedere. Poate regenera vitamina E în interiorul ochiului, care este un antioxidant important pentru sănătatea vederii.

Imunitatea

Vitamina C din varză ar putea întări imunitatea, deşi sunt necesare mai multe studii pentru a valida în continuare această afirmaţie. Antioxidantul stimulează celulele albe din sânge care ajută la formarea primei linii de apărare. De asemenea, promovează formarea celulelor T, care sunt o componentă importantă a sistemului imunitar al corpului.

Pierderea în greutate

Fructele şi legumele care conţin fibre (inclusiv varza) pot ajuta la pierderea în greutate.

Deşi susţinătorii dietei cu varză spun că este o modalitate bună de a pierde rapid câteva kilograme, nu ar trebui să consumaţi doar varză mai mult de o săptămână, deoarece lipseşte carbohidraţi complecşi, proteine şi alte vitamine şi minerale.

Sănătatea pielii

Varza este bogată în vitamina C. Acest nutrient măreşte producţia de colagen, o proteină structurală care ajută la formarea pielii şi la vindecarea rănilor.

Conform studiilor la şoareci, varza roşie poate avea, de asemenea, un rol în prevenirea cancerului de piele.

Păr

Varza conţine quercetin. Acest antioxidant arată unele promisiuni în tratamentul alopeciei areata (o afecţiune autoimună care implică căderea bruscă a părului).

Studiile la şoareci arată că injecţiile subcutanate de quercetină pot induce creşterea părului în leziunile alopecice preexistente.

Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe cercetări în acest sens. Desigur, studiile au fost promiţătoare. Dar încă nu vedem cât de eficientă poate fi quercetina din varză în stimularea creşterii părului la oameni.

Sursa