Vitamina U: ce este si ce beneficii are?
Vitamina U este un termen introdus la începutul anilor 50 pentru identificarea unui compus regăsit în sucul de varză. Contrar denumirii, vitamina U nu este o vitamină propriu-zisă, ci un derivat al aminoacidului metionină.
Vitamina U este disponibilă atât ca supliment alimentar, dar poate fi regăsită în mod natural și în multe alimente, în special în legumele crucifere, precum varză, broccoli, varza de Bruxelles și kale. Vitamina U este un ingredient regăsit și în creme, serumuri, măști de față și alte produse cosmetice.
A. Beneficiile vitaminii U pentru sănătate
Vitamina U este promovată în special în tratamentul ulcerului, deși specialiștii sunt de părere că acest compus este benefic și pentru îmbunătățirea digestiei, fortifierea sistemului imunitar, protecția împotriva anumitor alergii alimentare, micșorarea nivelului de colesterol și chiar accelerarea vindecării rănilor.
1. Tratarea ulcerului stomacal
Atunci când vitamina U a început să fie studiată de către cercetători, s-au descoperit o serie de beneficii, printre care faptul că un consum de aproximativ 900 ml de suc de varză pe zi ar putea ajuta la vindecarea ulcerului la stomac de 4-5 ori mai repede față de tratamentul standard pentru ulcer, disponibil la momentul respectiv.
Un studiu recent 1 a încercat să evalueze aportul de clorură de S-metilmetionin sulfoniu (MMS) (vitamina U) asupra simptomelor de dispepsie și a calității vieții pacienților cu gastrită cronică. În cadrul cercetării au fost incluși 37 de pacienți (21 bărbați și 16 femei) cu vârsta cuprinsă între 35-60 de ani, care erau diagnosticați cu gastrită cronică de diverse etiologii.
După includerea în studiu, tuturor pacienților li s-a prescris S-metilmetionină în doză de 300 mg pe zi. Manifestările clinice ale dispepsiei au fost evaluate cu ajutorul unui chestionar, care a fost completat de pacienți înainte de începerea terapiei, cât și după 3 și 6 luni de terapie dietetică complexă.
La finalul studiului, oamenii de știință au conchis că suplimentele alimentare care conțin clorură de S-metilmetionin sulfoniu (MMS) în doză de 300 mg pe zi ajută la reducerea severității simptomelor dispeptice la pacienții cu gastrită cronică și a calității vieții acestora.
Ulcerul apare dacă:
- Consumi în exces medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi acidul acetilsalicilic și pastilele antiinflamatoare nesteroidiene. Acestea pot irita foarte mult mucoasa stomacului.
- În stomac se găsește Helicobacter pylori, o bacterie care protejează stomacul și mucoasa intestinului subțire și care poate provoca inflamație și, prin urmare, ulcer.
- Iei numeroase medicamente, precum pastile antiinflamatoare nesteroidiene, anticoagulante și multe altele. Pentru a reduce riscul de a te confrunta cu ulcer, ai grijă ce analgezice folosești și consultă-te cu medicul de fiecare dată când trebuie să urmezi un tratament medicamentos.
2. Protecția plămânilor, a ficatului și a rinichilor
Vitamina U poate proteja plămânii, ficatul și rinichii de anumite afecțiuni. Potrivit unui studiu realizat pe animale, vitamina U poate repara daunele aduse ficatului în urma consumului de medicamente anticonvulsive pe bază de acid valproic. Un alt studiu efectuat pe șoareci, cărora li s-a administrat vitamina U, sugerează că acest compus poate reduce nivelul de inflamație la nivelul rinichilor. În plus, mai multe cercetări pe animale indică faptul că vitamina U poate să diminueze daunele la nivelul plămânilor rezultate în urma crizelor de epilepsie.
3. Reducerea nivelurilor colesterolului LDL („rău”) și trigliceridelor
Există o serie de cercetări care sugerează că suplimentele pe bază de vitamina U pot reduce nivelul de colesterol LDL („rău”), precum și cel al trigliceridelor, deși oamenii de știință sunt de părere că este nevoie de mai multe dovezi concludente în acest sens. De exemplu, în cadrul unui studiu3 clinic cu participanți umani desfășurat pe o durată de 8 luni, subiecții au primit 1.5 grame de vitamina U pe zi, iar la finalul cercetării, aceștia au manifestat o scădere a nivelului de trigliceride, o creștere a nivelului de colesterol HDL și o reducere a colesterolului LDL de aproximativ 10%. Este important, însă, de reținut, că studiul a fost demarat în urmă cu mai mult timp, iar numărul de subiecți a fost unul mic. Prin urmare, este nevoie de studii clinice mai ample pentru a confirma aceste descoperiri preliminare.
4. Accelerarea vindecării rănilor și protecția pielii
Vitamina U poate oferi un anumit grad de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete, precum și accelera vindecarea rănilor. Mai multe studii pe animale au raportat faptul că, prin aplicarea unei creme pe bază de vitamina U, direct pe rană, poate spori procesul de închidere și de vindecare a leziunii. În plus, vitamina U poate proteja împotriva arsurilor solare și a altor daune ale pielii provocate de razele UV emise de soare.
B. Efecte adverse și contraindicații
Vitamina U este considerată un ingredient sigur pentru uz, atunci când este consumată sub formă alimentară. Cu toate acestea, nu există suficiente informații cu privire la siguranța sau la posibilele efecte adverse ale consumului de suplimente pe bază de vitamina U. Prin urmare, pentru a beneficia de proprietățile vitaminei U, se recomandă consumul de alimente bogate în acest compus, precum varza, broccoli, varza de Bruxelles și kale, care conțin vitamina U din plin.
Potrivit Agenției Europene pentru Produse Chimice, vitamina U poate cauza iritații ale ochilor, pielii sau plămânilor atunci când intră în contact direct cu aceste organe. Așadar, este de evitat utilizarea de tincture, unguente sau alte produse topice pe bază de vitamina U.
C. Mod de administrare și dozaj
Din cauza cercetărilor limitate, o doză recomandată de vitamina U nu a fost, momentan, identificată. Prin urmare, este important ca orice produs cosmetic sau supliment alimentar formulat cu vitamina U să fie administrat cu precauție iar, preferabil, cantitatea de vitamina U să fie una redusă. În ceea ce privește riscul de supradozare, până în prezent nu s-a înregistrat niciun caz de supradoză de vitamina U.
În plus, o supradoză de vitamina U este aproape imposibilă dacă singura formă de consum este prin intermediu alimentar. Reține faptul că momentan nu există nicio cercetare care să analizeze efectele vitaminei U administrate sub formă de supliment alimentar. Așadar, există posibilitatea ca suplimentele să prezinte riscul de supradozare.
D. Câtă vitamina U se găsește în alimente
Nivelurile de vitamina U au fost determinate pe 26 de tipuri de plante alimentare bine cunoscute ca fiind legume sănătoase în țările asiatice sau occidentale. Spanacul a prezentat cel mai mare nivel de 45,2 mg/100 g DW, urmat de varză (23,4 mg/100 g DW), broccoli (18,9 mg/kg DW), sparanghel (18,7 mg/100 g DW). În țările tropicale, inclusiv America Centrală și de Sud și Africa de Vest se găsește graviola, un fruct exotic care conține vitamina U.
Graviola este cunoscută și sub numele de Annona muricata. Recent, oamenii de știință au descoperit că extractul de frunze de graviola aburit (SGV) conține rutină, kaempferol-rutinozidă și sulf-metilmetionină, care oferă efecte benefice, cum ar fi eliminarea radicalilor liberi2.
Fumatul este cauza majoră a stresului oxidativ și generează specii reactive de oxigen (ROS), care provoacă dezvoltarea cancerului la plămâni, creier și ficat. Decoperirea pe care au făcut-o oamenii de știință arată că extractul de frunze de graviola previne deteriorarea oxidativă a hepatocitelor cauzată de peroxidul de hidrogen (H2O2).
E. Posibile interacțiuni cu alte medicamente
În prezent, nu există suficientă informație științifică disponibilă pentru a determina dacă vitamina U poate interacționa cu alte medicamente sau suplimente alimentare. Dacă, în momentul de față, consumi un supliment pe bază de vitamina U, este recomandat să discuți cu medicul curant, în cazul în care urmezi un tratament medicamentos.
În ceea ce privește condițiile de depozitare, se recomandă ca suplimentele sau produsele cosmetice formulate cu vitamina U să fie ținute într-un spațiu uscat, răcoros și ferit de lumina directă a soarelui.
F. Vitamina U în timpul sarcinii și alăptării
Alimentele bogate în vitamina U, precum legumele crucifere, sunt considerate sigure pentru consum pe perioada sarcinii și a alăptării. În schimb, în ceea ce privește suplimentele alimentare, nu există suficiente cercetări, așadar este recomandată evitarea acestora dacă ești însărcinată sau alăptezi.
În general, alimentele în care vitamina U se regăsește în mod natural pot fi consumate fără nicio problemă, dar, dacă suferi de anumite afecțiuni cronice sau urmezi un tratament medicamentos, este recomandat să eviți suplimentele sau produsele cu aplicare topică formulate cu vitamina U. Până la apariția mai multor informații științifice cu privire la rolul acestui compus pentru sănătatea organismului, aportul de vitamina U poate fi suplimentat cu succes pe cale alimentară.